Αιτωλοακαρνανία: Μας πήρε και μας σήκωσε! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Στο έλεος του χαλαζιού οι καλλιέργειες – Μετρούν τις πληγές τους οι παραγωγοί

O καιρός «τρελάθηκε» και από το απόγευμα της Κυριακής η παρατριχώνια περιοχή, από την Παραβόλα και μέχρι την Μυρτιά, υπέστη μεγάλες ζημιές από την σφοδρή χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε, η οποία συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους! Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που εκτός από τις ζημιές σε καλλιέργειες έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων, ενώ από τη λυσσαλέα μανία της δεν γλίτωσαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Τα ακραία -ιδιαίτερα για την εποχή- φαινόμενα συνεχίστηκαν και την Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα ήταν τόσο έντονα με αποτέλεσμα το Αγρίνιο, να συμπεριληφθεί στη λίστα των περιοχών της ΕΜΥ όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό η Ένωση Αγρινίου, μεγάλη είναι η ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής καθώς παραμένει η αστάθεια στην ατμόσφαιρα και οι απογευματινές μπόρες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Οι αρχικές αναφορές στην Ένωση Αγρινίου αφορούν σε ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες και σε καπνά. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, αφού η καταγραφή απ’ τον ΕΛΓΑ μόλις ξεκίνησε. Οι περιοχές που κυρίως επλήγησαν είναι αυτές της Τριχωνίδας (Αγρίνιο, Παραβόλα, Νερομάνα, Θέρμο, Μακρυνεία κ.ά.), αλλά και περιοχές στη Ναυπακτία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών της Ένωσης, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις ελιές, ο νεαρός και ευαίσθητος καρπός υπέστη μεγάλη ζημιά. Όπως μάλιστα δήλωναν χαρακτηριστικά, ακόμη και αυτός που έχει παραμείνει στα δέντρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα «μαυρίσει» και θα ξεραθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών από την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Μέχρι 28 Ιουνίου οι εγγραφές στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας (ΔΕΙΤΕ VIDEO)