Κ. Μαραγιάννης: "Αποκαθίσταται σταδιακά η χρηματοδότηση των δήμων και ενισχύονται οικονομικά με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία"

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου Κώστας Φ. Μαραγιάννης έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο άρθρο: "Με ένα νέο ειδικό πρόγραμμα με τον τίτλο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»…

maragiannis

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου Κώστας Φ. Μαραγιάννης έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο άρθρο:

"Με ένα νέο ειδικό πρόγραμμα με τον τίτλο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ενισχύονται οικονομικά, με ποσό 60 εκατ. Ευρώ, οι Δήμοι, με στόχο να αποκτήσουν μηχανολογικό εξοπλισμό και σύγχρονα μηχανήματα και για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων με ποσό 50 εκατ. ευρώ, αφού ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών 4748 (ΦΕΚ 612/22.2.2018).

Σταδιακά, θα τεθούν πλήρως στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι προβλέψεις και των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων («ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ), συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη.
Με το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,  προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)
Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και  οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).
Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)
Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους επενδυτικούς ΚΑΠ έτους 2011 και μετά, για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.

Ειδικά, για το νομό Αιτωλοακαρνανίας η χρηματοδότηση προβλέπει τα παρακάτω ποσά:

Α. Για μηχανήματα έργου:
ΑΓΡΙΝΙΟΥ 400.000,00
ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ 195.000,00
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 275.000,00
ΘΕΡΜΟΥ 170.000,00
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 225.000,00
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 275.000,00
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 175.000,00
Β. Για συντήρηση σχολικών κτιρίων
ΑΓΡΙΝΙΟΥ 558.300,00
ΑΚΤΙΟΥΒΟΝΙΤΣΑΣ 90.900,00
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 78.700,00
ΘΕΡΜΟΥ 23.300,00
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 184.100,00
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 113.900,00
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 47.700,00

Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 12% περίπου η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, πράγμα που θα δώσει μια ανάσα στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των σχολείων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Ήδη, η χρηματοδότηση της Α΄κατανομής (σε σύνολο 4 κατανομών) είναι αυξημένη.
Φαίνεται, λοιπόν , ξεκάθαρα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βγαίνει από την οικονομική λεηλασία, την οποία επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφαιρώντας πάνω από το 60% των πόρων της, οδηγώντας τους περισσότερους Δήμους στα όρια της χρεοκοπίας. Επίσης, ορθολογικοποιείται το θέμα της χρηματοδότησης των Δήμων, που δεν θα γίνεται με βάση μόνο τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και με βάση τη γεωγραφία τους και τις διατιθέμενες υποδομές, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για έργα. Ήδη, έχουν διατεθεί αρκετά ποσά από το Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείων, το φόρο ζύθου και διαφήμισης, για την οικονομική ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών Δήμων".

Σεισμοί: Εντόπισαν τα τρία ύποπτα ρήγματα του Ιονίου (ΧΑΡΤΗΣ)