«Μάνα… Μητέρα… Μαμά…»

Οι παραστάσεις θα είναι κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 09.00 και Κυριακή στις 08.00

«Μάνα… Μητέρα… Μαμά…» 

Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου η πρεμιέρα του διαχρονικού και εξαιρετικά επίκαιρου θεατρικού έργου «Μάνα.. Μητέρα… Μαμά…» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Συνεχείς παραστάσεις μέχρι και της 04/01/15. Παραστάσεις ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

 

Η χειμερινή κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου ανοίγει την αυλαία του με ένα έργο εξαιρετικής ποιότητας με τίτλο «Μάνα.. Μητέρα… Μαμά…» του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου και για τον λόγω αυτό δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του πρώην δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Αγρινίου. Η επιλογή του έργου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου, έδωσε δείγμα για την ποιοτική πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει ο δήμος στο μέλλον και πρωτίστως για την χειμερινή κεντρική σκηνή η οποία εγκαινιάζεται με το «Μάνα.. Μητέρα… Μαμά…».

Το εξαιρετικό και διαχρονικό έργο που θα ενσαρκωθεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου από τους διακεκριμένους ηθοποιούς Γιώργο Δάμπαση, Κώστα Κάππα, Άννα Κουρή, Μαρία Κωνσταντάρου και Υρώ Λούπη είναι ένα από τα  καλύτερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου και εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου το φαινόμενο της αντιπαροχής αλλάζει το τοπίο της Αθήνας, ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην αθηναϊκή κοινωνία. Συγκεκριμένα, μια  ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από το γιο της και δίνει το σπίτι της αντιπαροχή.

Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της, παρόλο που η ίδια νιώθει να μετατρέπεται σε φορτίο, σε βάρος για τους οικείους της, παραδίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Ο συγγραφέας με τρόπο συνταρακτικό, με γλώσσα καίρια και οικεία και όχι γραφική, κατορθώνει να περιγράψει τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταβαίνοντας από το τραγικό στοιχείο στο κωμικό εκπλήσσοντας τον θεατή συγκινητικά.

Οι υπόλοιποι συντελεστές που θα δώσουν σάρκα και οστά στο έργο είναι, ως προς τα κοστούμια η Λαμπρινή Καρδαρά, τα σκηνικά ο Βασίλης Ραμμόπουλος και ο Νίκος Βελτσίστας, την μουσική επιμέλεια ο Πάνος Μαμασούλας και τον φωτισμό ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Στην συνέντευξη τύπου ο κάθε ηθοποιός περιέγραψε επιγραμματικά τον ρόλο που θα ενσαρκώσει, ενώ ο καθείς τους μέσα από την εμπειρία του στο θεατρικό σανίδι και τον χώρο της υποκριτικής μίλησε για την σπουδαία δουλεία που γίνεται στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ όλης της χώρας και φυσικά αυτό του Αγρινίου που είναι εκ των καλυτέρων.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου κατά την συνέντευξη τύπου και παρουσιάζοντας το έργο, την πλοκή του, τους συντελεστές του και την στόχευση του δήμου είπε μεταξύ άλλων «Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες». Σε μεταγενέστερη φάση επισήμανε ότι εκτός του ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου πρέπει να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, να κάνει δηλαδή  παραστάσεις στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι καλό θα είναι να γίνεται ανταλλαγή παραστάσεων με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και λόγω καλλιτεχνικής κουλτούρας βγήκε τεράστια αποδοχή από τους ηθοποιούς.

Κατά την διαδικασία της συνέντευξης τύπου και ενώ είχε αναπτυχθεί ο διάλογος για τον πολιτισμό και τα οικονομικά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, μέλος της συνέλευσης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» επέστρεψε την πρόσκλησή που είχε λάβει και ήταν για την πρεμιέρα του θεατρικού λέγοντας ότι το σωστό είναι λόγω των αντίξοων οικονομικών των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ να μην αποσταλεί σε κανέναν πρόσκληση διότι κατά παράδοση τις λαμβάνουν δωρεάν άτομα που συνήθως έχουν την δυνατότητα να τις αγοράσουν. Παράλληλα, το μέλος της συνέλευσης μ αυτήν την κίνηση θέλησε να δείξει τον τρόπο που πρέπει να ακολουθηθεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για να απαλλαγεί από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ταυτόχρονα να εξευρεθούν και χρήματα τα οποία μπορούν να διοχετευτούν στην παραγωγή πολιτισμού και τέχνης.

πολιτισμό, τα εθιμοτυπικά του θεάτρου και τις προσκλήσεις που διανέμονται δωρεάν σε φορείς, συλλόγους, πρόσωπα, για την εκάστοτε πρεμιέρα ενός θεατρικού έργου συμπολίτης μας επέστρεψε την πρόσκληση που του δόθηκε ώστε να την πάρει κάποιος άλλος συμπολίτης μας που αδυνατεί να την αγοράσει.

Ημέρες και ώρες των  παραστάσεων

Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 , ώρα: 9.00 μ.μ.

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα: 9.00 μ.μ.,

Κυριακή ώρα: 8.00 μ.μ. Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου

Οι παραστάσεις των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς και γενικά των εορτών διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη 25-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 26-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.

Σάββατο 27-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.

Κυριακή 28-12-14 ώρα: 8.00 μ.μ.

Πέμπτη 01-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 02-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.

Σάββατο 03-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.   Κυριακή 04-01-15 ώρα: 8.00 μ.μ.

Μετά τις γιορτές ακολουθούν κανονικά οι παραστάσεις του τριημέρου από την Παρασκευή 9 , Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, ώρα 9.00 μ.μ. και Κυριακή 11, ώρα 8.00 μ.μ., έως το τέλος Ιανουαρίου.

Τιμές εισιτηρίων : 10 €  κανονικό και 5 €  φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων ( με επίδειξη της κάρτας) Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου από τη Δευτέρα 15-12-2014.    Ώρες ταμείου : 11 π.μ.- 1 μ.μ. & 6 μ.μ. – 9 μ.μ.      Τηλ Ταμείου 26410 – 56 135

Κων/νος Χονδρός