ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜ. Παρασκευή: Η Κορύφωση του Θείου Δράματος – Πλήθη πιστών στις Εκκλησίες για την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο (ΦΩΤΟ)

Μ. Παρασκευή: Η Κορύφωση του Θείου Δράματος – Πλήθη πιστών στις Εκκλησίες για την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο (ΦΩΤΟ)

Μ. Παρασκευή: Η Κορύφωση του Θείου Δράματος – Πλήθη πιστών στις Εκκλησίες για την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη. Η Εκκλησία και πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος, με τον θάνατο, την ταφή και τον θρίαμβο της Ανάστασης του Ιησου. Το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών με την αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό.

Από νωρίς το πρωί, σε πνεύμα κατάνυξης οι πιστοί, καταφθάνουν στην εκκλησία, για την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται».

Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί διαβάζονται οι Ώρες στη θέση της Θείας Λειτουργίας και νωρίς το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση.

Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας αφαιρεί τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το τυλίγει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα»,το εναποθέτει στον Επιτάφιο και ευλογεί τον λαό.

Αμέσως μετά, λιτανεύει τον «αέρα» του Επιταφίου σε όλον το ναό και τοποθετεί πάνω το ξύλινο κουβούκλιο.

Πιστοί προσκυνούν τον επιτάφιο, περνώντας κάτω από το κουβούκλιο γονατιστοί, τρεις φορές σταυρωτά «για ευλογία».

Το βράδυ βγαίνει στο κέντρο των ναών ο επιτάφιος και διαβάζονται τα Εγκώμια, ενώ ακολουθεί η περιφορά.

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς.

«Ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους», καταλήγουν τα εγκώμια με το «Αι γενεαί πάσαι».

tempo24.news

Κύπρος: Ο 35χρονος «Ορέστης» κρύβει κι άλλα θανάσιμα μυστικά;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr