Λουτσιάνο Ντε Σόουζα: «Να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, όσοι ζουν για το ποδόσφαιρο»

Με αφορμή το τέλος του φετινού πρωταθλήματος της Super League ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, τεχνικός σύμβουλος στα τμήματα υποδομής και μέλος του τμήματος Scouting έδωσε την ΠΡΩΤΗ του ραδιοφωνική συνέντευξη μιλώντας εφ’ όλης της ύλης, στην εκπομπή «ΟΛΑ Sports» του Παρασκευά Μάζη στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» 

Μετά την φυγή του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα από την Ξάνθη, υπήρξε ένα άμεσο ενδιαφέρον του Παναιτωλικού και μία γρήγορη συζήτηση με τον κ. Μπελεβώνη μη έχοντας καμία δυσκολία να τα πούνε και να συμφωνήσουν.

Όπως, ανέφερε και ο ίδιος «μιλάμε για μία ομάδα που έχει δείξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο πως διαθέτει ανθρώπους με όρεξη και στόχους για να φτάνει όλο και πιο ψηλά. Για μένα δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πω το ναι και να έρθω σε μία ομάδα που παρακολουθούσα από μακριά ως αντίπαλος».

Άψογη χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Τραϊνό Δέλλα αλλά και τους προπονητές των ακαδημιών της οικογένειας του Παναιτωλικού πιστεύοντας πως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα, για να έρθει και το βήμα παραπάνω.

-Για το επίπεδο της ατομικής τεχνικής αλλά και των ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων από την ημέρα που ήρθε στον Παναιτωλικό έως και σήμερα, σχεδόν 5 μήνες μετά, ανέφερε πως γενικά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα στην αρχή ως να μάθεις τους πάντες και να περάσεις τα δικά σου πράγματα, αλλά ο ίδιος δε νιώθει πως δυσκολεύτηκε σε κάτι, ίσα-ίσα υπήρξε διάθεση από όλες τις πλευρές για να βελτιωθούν πράγματα, οπότε βοήθησε στην άμεση ενσωμάτωση και του ίδιου στην ομάδα. Μεγάλο κέρδος η καθημερινή άνοδος και βελτίωση των παιχτών, είναι κάτι που κρατάμε και κοιτάζουμε να χτίσουμε.

-Για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου πίστεψε πως μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τα πράγματα θα κυλούσαν εντελώς διαφορετικά κάτι που δεν είδε, αν και το τελευταίο χρόνο είδε μία πρώτη αλλαγή όπως, την έντονη άνοδο της ομάδας του Περιστερίου και γενικά τις εναλλαγές που έφεραν και μπορούν να φέρουν και πάλι το κόσμο στα γήπεδα, αλλά και τον κόσμο που ασχολείται να το δει και πάλι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Πολλές φορές ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στους ποδοσφαιριστές πως δεν υπάρχει ποιότητα ή στους προπονητές πως δεν είναι ικανοί να ασχοληθούν με τα παιδιά. Δεν είναι μόνο έτσι, είναι και άτομα που θέλουν να μπλέξουν με το ποδόσφαιρο και δεν έχουν καμία σχέση, είτε είναι μάνατζερ, είτε πρόεδροι, είτε άτομα που δεν έχουν σχέση. Μπορεί κάποιον να τον αποκαλούν πρόεδρο ή τεχνικό διευθυντή αλλά μόνο αυτό τους ενδιαφέρει, η ουσία όμως λείπει. Πρέπει να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, όσοι ζουν για το ποδόσφαιρο. Όχι, μόνο όποιος λέει πως έχει ένα ή δέκα εκατομμύρια. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται κάθε μέρα και μπορούν να το εξελίξουν αλλά δεν δίνουμε το ενδιαφέρον που θα έπρεπε.»

-Για το πλάνο του Παναιτωλικού ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου στάθηκε στο μεγάλο αγκάθι που δεν είναι άλλο από τα τηλεοπτικά και την επίτευξη συμφωνίας, ικανή να δώσει στους ανθρώπους της διοίκησης την δυνατότητα να αναζητήσουν όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Δουλειά με ρίσκο με επιτυχίες και αποτυχίες αλλά οι άνθρωποι που είναι σε αυτή την ομάδα κοιτάζουν πάντα για το καλύτερο.

«Ο Παναιτωλικός εδώ και τρία χρόνια έχει βάλει μπροστά ένα πλάνο προώθησης παιδιών από τις ακαδημίες. Για αυτούς που ασχολούνται πραγματικά το 1/3 της σεζόν ήταν παιδιά από τις ακαδημίες. Το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας, σε περίπτωση που το αγκάθι των τηλεοπτικών δεν ξεπεραστεί, αν και πιστεύω πως θα βρεθεί λύση να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε κίνηση χρειαστεί να κάνουμε από το τμήμα υποδομών και τις επιλογές που θα κάνουμε από την ελληνική αγορά που θα είναι σίγουρα το κάτι παραπάνω που πραγματικά όλες οι ομάδες θα ήθελαν να έχουν από τους 25-26 ποδοσφαιριστές, να ήταν οι 20 Έλληνες και οι υπόλοιποι ξένοι. Εγώ πάντα το είχα και το έλεγα πως για να μπορέσει να σταθεί ένας ξένος παίχτης πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει σε οποιαδήποτε ομάδα. Για μένα, για να έρθει ένας ξένος ποδοσφαιριστής πρέπει να έρθει μόνο αν είναι καλύτερος από τους δικούς μας παίχτες. Προτιμώ να δουλέψω με έναν Έλληνα 17-18 χρονών παρά με έναν ξένο που θα έχει εκτός των άλλων κι ένα υψηλό κασέ.»

-Για τους στόχους του Παναιτωλικού ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα ξεκαθάρισε πως κανένας πρόεδρος, προπονητής ή ποδοσφαιριστής δεν έχει σαν στόχο να πάει να μπει σε ένα πρωτάθλημα απλά για να σωθεί. Όταν μπαίνεις σε ένα πρωτάθλημα με το σκεπτικό ότι πας για να σωθείς, είναι πολύ φτωχό για οποιαδήποτε ομάδα και συνήθως πέφτεις κατηγορία. Σκαλοπάτι-σκαλοπάτι σχεδιάζεις τι πρέπει να κάνεις, χωρίς να επαναπαύεσαι σε κάτι μεμονωμένο. Στόχοι υψηλοί και όσο καλύτερα μπορείς ως να φτάσεις εκεί που θες πραγματικά.

-Σε ερώτηση που του έγινε για το αν έφτασε η ώρα να επανέλθει η Εθνική ομάδα της Βραζιλίας στην κορυφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου είπε πως δεν τον απασχολεί και τόσο πολύ, ναι μεν θα χαρεί αν συμβεί αλλά για τον ίδιο εκείνο που μετρά αυτή τη στιγμή είναι ο Παναιτωλικός και το πως θα δυναμώσει όλο και περισσότερο σε όλα τα επίπεδα.

-Τέλος, για το ποδοβόλεϊ -μία άλλη του αγάπη- αποκάλυψε πως έγιναν κάποιες συζητήσεις για τη διεξαγωγή κάποιου τουρνουά στο Αγρίνιο ή και στις γύρω περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, φέρνοντας μεγάλους αστέρες, όπως και ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα.

Ακούστε, αναλυτικά, στον παρακάτω σύνδεσμο όλη τη συνέντευξη του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα:

«Αντίο» κι από τη Superleague στον Χάρι Κλυνν

www.agriniotimes.gr