Λουκέτο στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ρίου;

Τους στέλνουν Αθήνα και Ιωάννινα! 

Ανάστατοι οι νεφροπαθείς στην περιοχή, που περιμένουν εδώ και χρόνια στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση

«Βόμβα» στην κοινότητα των νεφροπαθών στη Δυτική Ελλάδα, βάζει ο τελευταίος νόμος σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει το σύστημα στην κατανομή των μοσχευμάτων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο εξυπηρετεί εκατοντάδες νεφροπαθείς απ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, αφήνοντας στον αέρα 70 ασθενείς, μεταξύ αυτών και από το Αγρίνιο, που περιμένουν στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού!

Ο Καθηγητής Χειρουργικής και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Διονύσιος Καραβίας και ο Διευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού του ΠΓΝΠ και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Δημήτρης Γούμενος εξέφρασαν τον κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του νοσοκομείου του Ρίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο νοσοκομείο του Ρίου υπονομεύεται από τον τελευταίο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει το σύστημα στην κατανομή των μοσχευμάτων. Αυτή τη στιγμή στο ΠΓΝΠ υπάρχουν στην αναμονή 70 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ 280 παρακολουθούνται στο εξωτερικό ιατρείο του τμήματος. Όταν η πλειοψηφία των μοσχευμάτων πηγαίνει στην εθνική λίστα, μοιραία αυτοί φεύγουν από το δικό μας κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αποδυναμώνεται το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ρίου και μοιραία να επηρεάζεται και η λήψη μοσχευμάτων. Στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ στα 18 χρόνια λειτουργίας του έχουν γίνει 255 μεταμοσχεύσεις. Οι 23 ήταν από ζώντες δότες και οι 232 από αποβιώσαντες» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο Καθηγητές, προκαλώντας αναστάτωση στους νεφροπαθείς της περιοχής.

Σε περίπτωση που το εφιαλτικό αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε νεφροπαθείς από Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ιόνια Νησιά αλλά και Πελοπόννησο, θα αναγκαστούν εκ νέου να δηλωθούν στις λίστες αναμονής, είτε στα Ιωάννινα, είτε στην Αθήνα, με συνέπεια το όνειρό τους για να γίνουν λήπτες νεφρού, να πάει αρκετά χρόνια πίσω, ενώ θα χρειαστεί να διανύουν ταξίδια ωρών σε αντίθεση με την Πάτρα. Παράλληλα, περίπου 300 νεφροπαθείς από την περιοχή, παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα εξωτερικά ιατρεία του μεταμοσχευτικού κέντρου στο Ρίο. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, την οικονομική ζημία που θα υποστούν οι νεφροπαθείς, σε περίπτωση που μπει λουκέτο στη μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο σύλλογος νεφροπαθών Αγρινίου βρίσκεται αυτές τις ώρες σε συνεχείς επαφές με αντίστοιχους συλλόγους άλλων περιοχών, ώστε να καθοριστεί ένα πλάνο αντίδρασης σε περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο.

aggelopoulos