H Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου σε περιμένει για ένα αξέχαστο τριήμερο

Ζήστε την εμπειρία του birdwatching κάνοντας ένα τριήμερο ταξίδι ηρεμίας και γαλήνης στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που σχηματίζεται από τα δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου.

Ως εθνικό πάρκο (σύμβαση Ramsar & συνθήκη Natura2000), αποτελεί μια μικρή «κιβωτό του Νώε» με την ευρεία βιοποικιλότητά της. Περίπου 270 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο και επωάζουν σε αυτήν χάρη στα ασφαλή ρηχά νερά της, που δεν ξεπερνούν σε βάθος τα 80 εκατοστά, καθώς βρίσκουν άφθονη τροφή από τα 36 είδη ψαριών που ζουν και αναπαράγονται. Επιπλέον, στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής απαντώνται 23 είδη ερπετών και πλήθος θηλαστικών.

Περιπλανηθείτε ανάμεσα σε καλαμιώνες, αμμοθίνες, αλμυρόβαλτους κι αναχώματα, με την ελπίδα να συναντήσετε ερωδιούς, μόνιμοι θαμώνες όλο το χρόνο, φαλαρίδες, καλοκαιρινοί επισκέπτες, πανέμορφες αβοκέτες στο χώρο των αλυκών, ψηλόλιγνα φοινικόπτερα (φλαμίνγκος) σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας και φυσικά τους μεγαλόπρεπους αργυροπελεκάνους.

Οι γεωλόγοι του Κέντρου Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας συστήνουν την «προσοχή» μας όταν περπατάμε στα αναχώματα, ώστε να μην καταστρέψουμε τις φωλιές που στήνουν εδώ τα γλαρόνια, να πλησιάζουμε τα πουλιά με ήρεμο τρόπο, για να μην τα τρομάξουμε και να μην είμαστε εκτεθειμένοι.

 

Ημέρα 1η

Κατά την άφιξή σας στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, σας καλωσορίζουν και σας ενημερώνουν για την περιοχή και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού σας.

Θα ξεκινήσετε με μια αναγνώριση του μεγέθους της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με μια πλωτή ξενάγηση. Θα προσεγγίσετε κάποια από τα νησιά της και το πολυμορφικό οικοσύστημα που διαμορφώνεται σε αυτήν, αφού ακολουθήσετε την πορεία με αφετηρία το νησί της Τουρλίδας – Άγιος Σώστης (Φάρος) – Βασιλάδι – Επιστροφή στο νησί της Τουρλίδας.

Έπειτα, το γκρουπ δύναται να καθίσει για γεύμα και ξεκούραση στο νησί της Τουρλίδας.

Έπειτα θα αναχωρήσετε από την Τουρλίδα με προορισμό την Ανατολική Κλείσοβα με ποδήλατα, όπου θα παρατηρήσετε τα παραδοσιακά διβάρια, φυσικά ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ανατολική Κλείσοβα μέσω του αναχώματος που τη διαχωρίζει από την Κεντρική Κλείσοβα, μέχρι να προσεγγίσετε το παρατηρητήριο. Η ανατολική πλευρά της διαδρομής αποτελείται από πλούσιο καλαμιώνα, γλυκά νερά και διαφορετικά είδη πουλιών, εξοικειωμένα να ζουν σε αυτό το ενδιαίτημα. Αντιθέτως, η δυτική πλευρά έχει ρηχή υδάτινη επιφάνεια, αλμυρή ή υπεράλμυρη, νησίδες με αλόφυτα, αλμυρόβαλτο (σάλτσινο) και λασποτόπια.

Η διαδρομή συνδυάζει δυο διαφορετικά οικοσυστήματα, γλυκό-λιμναίο και αλμυρό-λιμνοθαλάσσιο σε μικρή κλίμακα χώρου, δίνοντας πρόσβαση στον παρατηρητή και στα δυο, από το ίδιο σημείο, πράγμα σπάνιο σε υγρότοπο.

Ακολουθεί επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

 

Ημέρα 2η

Από το λιμάνι του Μεσολογγίου και θα ξεκινήσετε με την επίσκεψή στο νησί του Αιτωλικού με κανό. Θα γίνουν και στάσεις κατά την διαδρομή ώστε να θαυμάσετε το οικοσύστημα που διαμορφώνεται γύρω από τις αλυκές (Λευκή Αλυκή).

Στην πόλη του Αιτωλικού θα περιπλανηθείτε στα σοκάκια του, θα ακούσετε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις εκκλησίες του μικρού νησιού και θα επισκεφτείτε το μουσείο χαρακτικών τεχνών «Βάσω Κατράκη».

Θα γευτείτε αυθεντικές γεύσεις της περιοχής στην καρδιά του Αιτωλικού, στην ταβέρνα «Μονόματος» και στη συνέχεια θα επισκεφτείτε την βιοτεχνία παραγωγής αυγοτάραχου και άλλων προϊόντων αλιείας, «Στέφος». Θα ακολουθήσει επιστροφή στο Μεσολόγγι και ελεύθερο πρόγραμμα.

 

Ημέρα 3η

Το Μεσολόγγι όμως δεν είναι μόνο λιμνοθάλασσα, είναι περικυκλωμένο από ορεινούς όγκους, ένας από αυτούς με πολύμορφο οικοσύστημα είναι και το βουνό Αράκυνθος. Θα το ανεβείτε με μια στάση για την απίστευτη θέα της λιμνοθάλασσας. Θα αφήσετε στο χωριό Ελληνικά το λεωφορείο και θα ξεκινήσετε μια περιπατητική διαδρομή όπου θα απολαύσετε το βουνό με τα δάση του και τους κρυμμένους θησαυρούς του.

Επιστρέφοντας στο χωριό Ελληνικά, θα γευματίσετε στην ταβέρνα «Κατώι», όπου το φαγητό είναι ανάλογα με το μενού της ημέρας, αλλά δε θα λείψουν και τα κρέατα, αφού η περιοχή κυρίως είναι κτηνοτροφική.

Θα γίνει επιστροφή στο Μεσολόγγι και αναχώρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.discovermessolonghi.gr/

Όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι