Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου - Βόνιτσας: ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ΟΧΙ στη μεταφορά των σκουπιδιών της Λευκάδας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

 Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας" έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ -…

nontas-moraitis-kke-vonitsa-780x405
 Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας" έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τους δημάρχους - νομάρχες παλιότερα και τους περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.
             Την Κυριακή 8-12-2019 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας και οι 3 παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) εκτός του δημοτικού συμβούλου κ. Φερεντίνου, σαν "ένα σώμα, μια ψυχή" καθώς έχουν κοινή αφετηρία, κοινή γραμμή πλεύσης στήριξαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για σύσταση φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου
     Επικαλούμενοι όλοι τους την πρόσφατη φωτογραφική τροπολογία της Κυβέρνησης της ΝΔ, στο νόμο 4635 και άρθρο 231 που ψηφίστηκε μετά από εισήγηση του Βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά για το θέμα των απορριμμάτων της Λευκάδας. Η οποία δίνει δυνατότητα σύστασης ΦΟΔΣΑ στον οποίο συμμετέχουν πλέον του ενός δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες όμορων Περιφερειών.
       Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου - Βόνιτσας καταψήφισε αυτή την πρόταση γιατί δεν εξασφαλίζει να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. 
          Επίσης με την ψήφιση αυτής της πρότασης άνοιξε και ο δρόμος της μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων όγκων σκουπιδιών της Λευκάδας από τώρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου μέχρις όταν και αν γίνει το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ στη Λευκάδα. Αυτό καθιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου.
     Είχαμε τονίσει ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο προβληματικός ΧΥΤΑ Παλαίρου να δέχεται μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών, ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο .
          Δεν παραβλέπουμε την οριακή  κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Λευκάδα. Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες εκβιαστικά λύσεις εις βάρος της υγείας τους και του περιβάλλοντος, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία.
           Η αλήθεια είναι ότι έχουν όλοι κοινή αντίληψη και πολιτική σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και την παράδοσή τους στην επιχειρηματική δράση. Αποδέχονται ότι τα σκουπίδια, από το στάδιο της αποκομιδής ως την επεξεργασία και διάθεση, αποτελούν ένα χρυσό εμπόρευμα για πούλημα. Ότι ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων είναι ένας ανερχόμενος, πολύ κερδοφόρος τομέας για επενδύσεις, στον οποίον εκδηλώνεται και έντονος ανταγωνισμός των επιχειρηματιών. Ως κλάδος της οικονομίας ιεραρχείται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτής που βαφτίζει προκλητικά η ΝΔ ως "ανάπτυξη για όλους" και ο ΣΥΡΙΖΑ "δίκαιη ανάπτυξη". Στην πραγματικότητα αφορά μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών και προβλέπει νέες θυσίες για τις λαϊκές οικογένειες.
             Καμία από τις παρατάξεις που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αρνείται τη μετατροπή των σκουπιδιών σε χρυσό εμπόρευμα για τους επιχειρηματίες. Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν αμφισβητεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη λογική ο "ρυπαίνων πληρώνει" (εκτός φυσικά από τους βιομήχανους). Κανείς δεν αμφισβητεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών γενικά του δήμου που αρπάζει από τις τσέπες των δημοτών τεράστια ποσά. Επίσης για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των ομίλων υποβαθμίζεται η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
        Η ουσιαστική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και συνολικά τη διαχείριση των σκουπιδιών απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική στήριξης των κερδών των επιχειρηματιών. Απαιτεί ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών ή την ανταποδοτικότητα στο δήμο.
     Καλούμε τους εργαζόμενους,  τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους,  τις λαϊκές οικογένειες να πουν έμπρακτα με τον αγώνα τους:
-Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
-Όχι στην μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων. που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, με τη μεγαλύτερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
-Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος.
 
           Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.  Καλούμε το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες  των σκουπιδιών να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του».
xiromeronews.gr