Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου Σταύρος Κιτσάκης στην “Σ”

Ο κυνηγός οφείλει να έχει προσωπική αλλά και κυνηγετική συνείδηση”

Αναγκαία η ύπαρξη θηροφυλάκων στην Αιτωλοακαρνανία

Το κυνήγι είναι δραστηριότητα προς την φύση και οφείλει ο κάθε κυνηγός να ακολουθεί τους νόμους που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία με κανόνες που σχετίζονται με την δραστηριότητα μεταξύ των κυνηγών. Η διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθορίζεται και ελέγχεται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται µε το κυνήγι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Σ” ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου Σταύρος Κιτσάκης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, την θηροφύλαξη, τις παραβάσεις, αλλά και κατά πόσο τα οικονομικά δεδομένα έχουν επηρεάσει τους κυνηγούς στην περιοχή μας.

O Κυνηγετικός Σύλλογος Αγρινίου, παλαιότερα, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας με μέλη που αριθμούσαν μέχρι και τις 5.000. Αναφορικά με την σημερινή κατάσταση δήλωσε:

Εδώ και 3 χρόνια και λόγω οικονομικής κρίσης έχουμε περίπου 2.200 μέλη με τις άδειες που είναι σε ισχύ. Μέχρι στιγμής φέτος η μείωση θα κυμανθεί περίπου στο 10%”.

Όσον αφορά την λαθροθηρία στην Αιτωλοακαρνανία είπε πως “ όπως είναι τα δεδομένα και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και εδώ έχουμε αύξηση. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε για την εποπτεία της περιοχής. Για την Αιτωλοακαρνανία, αν και οι θηροφύλακες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο, χρειαζόμαστε περισσότερους φύλακες θήρας. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας καθώς πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ενώ ο αριθμός των αδειών μειώνεται. Έχουμε ιδιωτικό φύλακα θήρας και χρειάζεται να βάζουμε κάποια έκτακτη εισφορά με αποτέλεσμα να έχουμε αντιδράσεις ορισμένων κυνηγών για το ζήτημα που αφορά την αύξηση, το ποσό είναι περίπου στα 20 ευρώ ετησίως .”

Η Θηροφυλακή στην Ελλάδα και την περιοχή μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των κυνηγών, που θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από κάθε λογής παράνομους οπλοφόρους. Σχετικά με τις παραβάσεις που βεβαιώνονται στην Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι: “Τα περιστατικά αφορούν το αδίκημα της λαθροθηρίας εκτός κυνηγετικής περιόδου και ευτυχώς αντεγκλήσεις μεταξύ των κυνηγών δεν υπάρχουν. Είναι αυξημένα όμως τα αδικήματα που αφορούν την λαθροθηρία, είτε είναι το κυνήγι του λαγού,αγριογούρουνου, είτε καρτέρι βραδινές ώρες. Γι`αυτό χρειαζόμαστε και άλλους φύλακες θήρας. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κυνήγι και όσο υπάρχει το φαινόμενο αυτό το κυνήγι δεν έχει καλά αποτελέσματα.”

Αναφορικά με την σύσταση της θηροφυλακής από την Κυνηγετική Ομοσπονδία είπε πως “οι κυνηγοί παλαιότερα σε όλη την Ελλάδα που έβγαζαν άδειες ανέρχονταν στις 300.000, αυτή την στιγμή και βάσει τα δεδομένα δύσκολα πλησιάζουμε τις 150.000. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια και κατά κάποιο τρόπο κατάργηση της θηροφυλακής ή συρρίκνωση. Αυτός που θέλει να κυνηγήσει θα βγάλει άδεια και δεν είναι δικαιολογία τα 15 ευρώ παραπάνω που θα πληρώσει. Έτσι θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση κυνηγετικών συλλόγων και οργανώσεων, κατάργηση της θηροφυλακής αλλά και την κατάργηση του κυνηγιού.“

Αναφορικά με τις ανανεώσεις κυνηγετικών αδειών είπε πως “ Είχαμε την πρόβλεψη πως θα είχαμε ένα ποσοστό της τάξης του 20%-25% αναφορικά με την μείωση των αδειών. Μέχρι στιγμής κινούμαστε στο 10%. Βέβαια εκτός της οικονομικής κρίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της έκδοσης κυνηγετικών αδειών μέσω Δασαρχείου ή μέσω των “παρασυλλόγων” ώστε να γλιτώσουν 20-25 ευρώ. Τα χρήματα αυτά όμως δίνονται στις κυνηγετικές οργανώσεις για να έχουμε κυνήγι. Δηλαδή να συντάσσονται μελέτες για να βγει η ρυθμιστική για το κυνήγι, μελέτες για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων αλλά και να πληρώνονται οι θηροφύλακες. Έχουμε περιστατικά όταν μας “τρέχουν” στα δικαστήρια οι οικολογικές οργανώσεις. Δεν ενισχύονται έτσι οι κυνηγετικές οργανώσεις αλλά οι ίδιοι κυνηγούν με δικά μας χρήματα. Οι “παρασύλλογοι” δημιουργήθηκαν,κατά την αποψή μου, από υποψήφιους κυνηγετικών συλλόγων που δεν εκλέχθηκαν και με τον τρόπο αυτό “πάνε κόντρα” στον εκάστοτε Κυνηγετικό Σύλλογο ή οι περισσότεροι είναι λαθροθήρες. Δεν έχουμε στην περιοχή μας περιστατικά με οικολογικές οργανώσεις ή ΜΚΟ αλλά έχουμε παρεμβάσεις σχετικά με το κυνήγι. Αρχικά ζητούσαν να καταργηθεί το κυνήγι αλλά από τότε που θεσμοθετήθηκε με ευρωπαϊκούς κανόνες και νόμους προσπαθούν οι οργανώσεις να το συρρικνώσουν όσο μπορούν.”

Σχετικά με άγραφους κυνηγετικούς νόμους ανέφερε πως “δεν μπαίνουμε σε ξένες ιδιοκτησίες, προσέχουμε τον φίλο-κυνηγό που είναι απέναντί μας, δεν τσακωνόμαστε . Ο κυνηγός πρέπει να έχει προσωπική συνείδηση αρχικά και μετά την “κυνηγετική συνείδηση. Κυνηγός δεν γίνεσαι με το όπλο και την κυνηγετική άδεια αλλά πρέπει να προσπαθείς να μετέχεις στον Κυνηγετικό Σύλλογο γιατί όσο υπάρχουν οι σύλλογοι θα υπάρχει και το κυνήγι. Αν καταργηθούν είναι επόμενο πως θα καταργηθεί και το κυνήγι. Κάτι που επιδιώκουν ορισμένοι. Πρέπει να συσπειρωθούμε, οι κυνηγοί να βγάζουν άδεια στον Κυνηγετικό Σύλλογο και να μετέχει στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Αλλιώς σε λίγα χρόνια το κυνήγι θα είναι μακριά.”

Άλκης Αποστολόπουλος