Κραχ στην αγορά ακινήτων στη Δυτική Ελλάδα

Ημέρες κραχ αναμένεται να προκύψουν ελαίω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα της Πάτρας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εκδήλωση μαζικών πλειστηριασμών, μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρά τις προσπάθειες να μην υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, η κατάσταση στο χώρο της αγοράς αυτών είναι πλέον κάτι παραπάνω από τραγική και τα απόνερα αυτού του σκηνικού , αγγίζουν και τη Δυτική Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο πωλήσεων ακινήτων μέσω real estate, ο δείκτης για την πόλη της Πάτρας αγγίζει σχεδόν το μηδέν, ενώ τα στατιστικά στοιχεία για το πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση τείνει να είναι και να γίνει κάτι παραπάνω από καταστροφική, καθώς κανένα από τα 16 που βγήκαν σε πλειστηριασμό δεν χτυπήθηκε.

Παρά τις δικλίδες ασφαλείας, που φρόντισαν από νωρίς να θέσουν οι τράπεζες, διακρατώντας μεγάλο ποσοστό των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, για να μην προκαλέσουν κατάρρευση των τιμών, στελέχη του real estate εκτιμούν, πως όσο διευρύνεται ο όγκος των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων τόσο θα δυσχεραίνεται η διαχείρισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πλατφόρμα e-auction, ο χαρακτήρας της οποίας είναι πλέον υποχρεωτικός, ανεβαίνουν διαρκώς νέα προγράμματα πλειστηριασμών.

Οπως προκύπτει, δε, από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τους 1.514 πλειστηριασμούς, που διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά το διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως και 28 Μαρτίου, οι 619 κηρύχθηκαν γόνιμοι. Ειδικότερα, την επίσημη πρώτη της e-διαδικασίας στις 28 Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί 261 δημοπρασίες, εκ των οποίων οι 76 είχαν πλειοδότη.

Την αμέσως επόμενη Τετάρτη (7/3), σε σύνολο 332 πλειστηριασμών ολοκληρώθηκαν οι 95, ενώ μία εβδομάδα μετά (στις 14 Μαρτίου) 133 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στις 21 και τις 28 Μαρτίου ο αριθμός των πλειστηριασμών, για τους οποίους «χτύπησε» το ηλεκτρονικό σφυρί, άγγιξε τους 300.

patrastimes

Πλήθος κόσμου στο Γαϊτανάκι της Σκάλας Ναυπακτίας (VIDEO)