Ο «ΚΟΣΜΟΣ» «ανακρίνει» τη Νάντια Σαμαρά!

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες καλούνται να κάνουν ανάληψη ευθυνών μεταξύ πολλαπλών ρόλων καθιστώντας την καθημερινότητα τους δυσκολότερη και περιπλοκότερη. Η Νάντια Σαμαρά, η πρώτη ανταποκρίτρια του Ant1 στην Αιτωλοακαρνανία την δεκαετία του 90’ μιλά στον ΚΟΣΜΟ για την πορεία της στον χώρο των ΜΜΕ και την μεταπήδηση της στο… επιχειρείν. Ένα ρίσκο που η ίδια θέλησε να «πάρει». Κυνήγησε τα «θέλω» της με επιμονή και υπομονή και έφερε τον όμιλό της στα ΜΜΕ (Συνείδησης Α.Ε.) στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης του κοινού στην Περιφέρεια Αγρινίου κι όχι μόνο… Ας γνωρίσουμε μία από τις γυναίκες επιχειρηματίες η οποία ξέρει καλά πώς να «επιβιώνει» και να πετυχαίνει… εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να «επιβιώσει» σε έναν κατά κοινή ομολογία «ανδροκρατούμενο» χώρο όπως τα ΜΜΕ τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις καταλάβει πολύ νωρίς ότι γι’ αυτό είσαι προορισμένος, ο δρόμος είναι πιο εύκολος, σίγουρα όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο χώρος των Media είναι πολύ σκληρός για μια γυναίκα, η οποία στο ξεκίνημα της καριέρας της απλά δημοσιογραφούσε και αργότερα «προσγειώθηκε ανώμαλα» στο επιχειρείν…

Να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω. Πως πήρατε την απόφαση τον Δεκέμβριο του 2000 να δημιουργήσετε την εφημερίδα «Συνείδηση»;

Είχε κλείσει ένας κύκλος δεκαετίας στη δημοσιογραφία σε όλα τα μέσα της Αιτωλοακαρνανίας και το δίλημμα ήταν αν θα συνέχιζα με τον ίδιο ρόλο ή αν θα έκανα το επόμενο βήμα. Η «άγνοια κινδύνου» με οδήγησε να λάβω αυτή την απόφαση, γιατί η δημοσιογραφία με το επιχειρείν δεν έχουν κανένα κοινό σημείο, όμως το πείσμα, το μεράκι και η στήριξη της οικογένειάς μου, έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα όπου ο κόσμος κατέταξε τα μέσα της εταιρείας «Συνείδηση Α.Ε.» στα πλέον μαχητικά όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση χτυπά λυσσαλέα και τον Τύπο, ποια είναι η «συνταγή» επιβίωσης;

Η κρίση είναι ένα κομβικό σημείο για την αγορά της χώρας μας, για άλλους αποτελεί αδιέξοδο και για άλλους ευκαιρία. Για μας ήταν μια σημαντική ευκαιρία να ξεχωρίσει η Ήρα από το στάρι. Δεν υπάρχουν συνταγές επιβίωσης. Υπάρχουν μόνο νέες και προοδευτικές ιδέες και το απαιτούμενο ρίσκο σε αυτά τα ομολογουμένως δύσκολα χρόνια να επιβεβαιώσεις τη σχέση εμπιστοσύνης που έχεις χτίσει εδώ και χρόνια με το κοινό.

Ήσασταν η πρώτη ανταποκρίτρια του Ant1 στην Αιτωλοακαρνανία, τη δεκαετία του 90’. Παιδικό όνειρο η δημοσιογραφία;

Το όνειρό μου ήταν να συμπαραστέκομαι ως συνήγορος υπεράσπισης στους πολίτες μέσα σε δικαστικές αίθουσες, κυνηγώντας το δίκαιο και την ανάδειξη της αλήθειας. Άρα, η πρώτη μου επιλογή ήταν η νομική. Όμως, η δεύτερη επιλογή μου με τα χρόνια κατάφερε να επισκιάσει τα παιδικά μου όνειρα και σήμερα να μην μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου μακριά από αυτό το επάγγελμα, σε βαθμό ώστε να μην φαντάζομαι τον εαυτό μου στη σύνταξη. Το 1996 η επιλογή μου ύστερα από πρόταση Αθηναίων συναδέλφων να αναλάβω το απαιτητικό έργο της ανταποκρίτριας ενός εκ των δύο (τότε) ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, μου δυσκόλεψε την οικογενειακή μου ζωή (είχε μόλις έρθει στον κόσμο η πρώτη από τις δύο μου κόρες) διότι οι ώρες εργασίας ήταν ατελείωτες, μου άνοιξε όμως νέους ορίζοντες στο επάγγελμα.

Σας λείπει σήμερα η αδρεναλίνη αναζήτησης της είδησης; Το ρεπορτάζ;

Μου λείπει πολύ! Προσπαθώ να κλέβω λίγη από την αδρεναλίνη των συνεργατών δημοσιογράφων μου, όταν καθημερινά στις συσκέψεις, μου μεταφέρουν την ένταση των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται. Εγώ «δυστυχώς» θα πρέπει καθημερινά να ασχολούμαι με το ιδιαίτερα ψυχοφθόρο αντικείμενο τα οικονομικά.

 

Ποια ρεπορτάζ θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας;

Καθόρισε στην κυριολεξία την ύπαρξή μου, το τροχαίο δυστύχημα με 5 νεκρά νέα παιδιά, από 16 έως 18 ετών στη Βόνιτσα, γιατί «δυστυχώς» φτάσαμε πολύ έγκαιρα στο σημείο και οι εικόνες σου έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα! Ήταν στις πρώτες ημέρες της δουλειάς μου στον Ant1. Υπήρξαν βέβαια και τραγελαφικά ρεπορτάζ. Δεν θα ξεχάσω το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ίδιου καναλιού με τα καρπούζια στο Νεοχώρι που είχαν πάθει ηλίαση!!!

Στον όμιλο της «Συνείδησης Α.Ε.» ανήκουν, η καθημερινή εφημερίδα «Συνείδηση», η εβδομαδιαία «FREE TYPOS» το www.sinidisi.gr και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και «Loud 98,2». Υπάρχουν περιθώρια για νέες επενδύσεις στο μέλλον με βάση πάντα τα σημερινά οικονομικά δεδομένα;

Το μυαλό δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται νέες δυνατότητες. Όμως για το χώρο μας δεν είναι εποχή επενδύσεων. Είναι εποχή διατήρησης των κεκτημένων.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στα νέα παιδιά, που ονειρεύονται να ασχοληθούν με την δημοσιογραφία;

Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στο όνειρο, όμως αν λείπουν βασικά συστατικά από το χαρακτήρα μας, όπως επιμονή – πείσμα, αυξημένη αδρεναλίνη, θέληση για την κατάκτηση του «πρώτου» καλό θα ήταν να αλλάξουν στόχους και προσανατολισμό. Ο δημοσιογράφος δεν κατοχυρώνεται επαγγελματικά. Τον κατοχυρώνει μόνο η δουλειά του, η οποία γίνεται πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς ωράριο. Ο δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά από την προσωπική του ζωή. 

Διάλογοι «φωτιά» μεταξύ Γαβρόγλου, Παπαναστασίου και Καραπάνου!