«Τα κόκκινα γοβάκια»

Η συγγραφέας έχει έτοιμο το υλικό και για το δεύτερο βιβλίο της το οποίο θα περιέχει νουβέλες

«Τα κόκκινα γοβάκια»

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγρινίου παρουσιάστηκε χθες το πρώτο και άκρως ενδιαφέρων βιβλίο της συγγραφέως Χρυσούλας Γεωργούση με τίτλο «Τα κόκκινα γοβάκια»

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγρινίου η επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου «Τα κόκκινα γοβάκια» της συγγραφέως Χρυσούλας Γεωργούση. Το βιβλίο που εντάσσεται στην λογοτεχνία του ρεαλισμού αποτελείται από 15 διηγήματα τα οποία παρουσιάζουν ιστορίες καθημερινότητας. Ο τίτλος του βιβλίου, όπως δήλωσε η συγγραφέας, προκύπτει από  το πρώτο διήγημα το οποίο περιγράφει  μια παράξενη ερωτική ιστορία με ανατρεπτικό τέλος. 

Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, της κας Γεωργούση, περιέχει γενικότερα ιστορίες βγαλμένες από την ζωή κατά τα παρελθόντα φτωχά χρόνια, την μετανάστευση, τα δεινά του πολέμου και κυρίως του εμφυλίου, την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική εργασία, την πίστη στα όνειρα και στις προκαταλήψεις, την έλλειψη των τουριστικών δομών, την νοσταλγία μιας άλλης εποχής, την αγάπη και την θυσία μιας μάνας για τα παιδιά της, την διατήρηση των εθίμων κλπ. Την προσέγγιση των βασικών αυτών στοιχείων του βιβλίου έκανε η φιλόλογος και συγγραφέας κα Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου.

Ο έτερος ομιλητής, ο καθηγητής αγγλικής φιλολογίας και επίσης συγγραφέας κ Σταύρος Σταυρίδης, επιχείρησε να εντάξει το βιβλίο σε ένα ευρύτερο λογοτεχνικό πλαίσιο έτσι ώστε να προετοιμάσει τον αναγνώστη που βρέθηκε και στην βιβλιοπαρουσίαση για το περιεχόμενο του βιβλίου και παράλληλα να τον βοηθήσει να εντοπίσει ορισμένες πτυχές ώστε να απολαύσει περισσότερο την ανάγνωση του βιβλίου. Το κάθε λογοτεχνικό έργο, κατά τον κ Σταυρίδη, διαθέτει και ένα «κρυφό» υπόβαθρο το οποίο σημασία έχει να το ανακαλύψει και να το εμπεδώσει ο αναγνώστης. Σ αυτήν την κατεύθυνση στόχευε η παρέμβαση του, η οποία περιείχε και την ανάλυση του στιλ της γραφής, και τους τρόπους που αξιοποίησαν άλλοι συγγραφείς το στιλ αυτό.  

Την βιβλιοπαρουσίαση με τίτλο «Τα κόκκινα γοβάκια» συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Νίκος Κανής, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου αναγνώστηκαν από την νηπιαγωγό κα Χριστίνα Βιτσέντζου και την ιστορικό και καθηγήτρια Αγγλικών κα Ελένη Καρανταλή.

Κων/νος Χονδρός