Κοινωνικό μέρισμα: Νέα ευνοϊκότερα εισοδηματικά κριτήρια

Η κυβέρνηση εντοπίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί ο υπολογισμός με τα τεκμαρτά εισοδήματα, αλλάζει άμεσα προς το ευνοϊκότερο, την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή της δεύτερης. Παράλληλα η αίτηση θα υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ που δημιουργείται στην διεύθυνση koinonikomerisma.gr

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news, η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργείται και για να μην μείνουν εκτός δικαιούχοι, ιδιαίτερα , διορθώνει άμεσα την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων. Η αλλαγή θα αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων νοικοκυριών. Δηλαδή για παράδειγμα για τα μονοπροσωπα νοικοκυριά η κλίμακα που θα αλλάξει είναι αυτή των 3.000 ευρώ.

Κι αυτό θα συμβεί διότι στην κυβέρνηση εντόπισαν ότι εάν ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι με πάρα πολύ χαμηλά δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα θα εμφανίζονται με πλασματικά υψηλά ετήσια εισοδήματα, πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισόδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη γι’ αυτούς θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους.

Αν συνέβαινε αυτό τότε τα συγκεκριμένα νοικοκυριά και μεμονωμένα πρόσωπα, αντί να εισπράξουν ποσά μερίσματος της τάξεως των 450-900 ευρώ, που δικαιούνται κανονικά, είτε θα ξεπερνούσαν τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις τους ανώτατα εισοδηματικά όρια και δεν θα λάμβαναν καθόλου «κοινωνικό μέρισμα» είτε θα ανέβαιναν σε υψηλότερα κλιμάκια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος στα οποία αντιστοιχούν ποσά μερίσματος σημαντικά μειωμένα, στα επίπεδα των 250-500 ευρώ. Το λάθος οφείλεται στα στοιχεία που, τραβήχτηκαν από το TAXIS όπου έδειξαν χιλιάδες δικαιούχους στην κατώτερη κλίμακα των κριτηρίων. Οι δικαιούχοι αυτοί όμως, μετά από έλεγχο του οικονομικού επιτελείου, ήταν φορολογούμενοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Έτσι πάντα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologtika.gr η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα αυτό διορθώνει άμεσα, σίγουρα την πρώτη κλίμακα, ενώ εξετάζεται και αν υπάρχει ανάγκη για παρέμβασης και στην δεύτερη. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το που θα οριστεί το «ταβάνι» ανα κλίμακα αλλά άμεσα θα γνωστοποιηθούν.

Επίσης αν και πολύ είχαν προ-τρέξει να επικοινωνήσουν ότι οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του TAXISnet και αναρτούσαν μέχρι και υπερσυνδέσμους στην αίτηση που είχε δημιουργηθεί για την χορήγηση του 2014, η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών θα είναι το koinonikomerisma.gr, όπου έχει αναπτυχθεί από την ΗΔΙΚΑ. Το σύστημα παραμένει κλειστό ενώ  με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζεται και η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων.

Οι διαιτητές της 12ης αγωνιστικής