Ζητά αποκατάσταση για τον διασυρμό της

Η καθυστέρηση ενός χαρτιού από τις αρμόδιες υπηρεσίες έφερε τη σύλληψη 56χρονης ιδιοκτήτριας σχολικού κυλικείου Ζητά αποκατάσταση για τον διασυρμό της Διαστάσεις… κακουργήματος έλαβε μια…

Η καθυστέρηση ενός χαρτιού από τις αρμόδιες υπηρεσίες έφερε τη σύλληψη 56χρονης ιδιοκτήτριας σχολικού κυλικείου

Ζητά αποκατάσταση για τον διασυρμό της

Διαστάσεις… κακουργήματος έλαβε μια απλή παράβαση για την άδεια λειτουργίας

 

Μια απίθανη ταλαιπωρία υπέστη ιδιοκτήτρια σχολικού κυλικείου στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, όταν η σημαντική καθυστέρηση στη λήψη ενός χαρτιού από μια δημόσια υπηρεσία οδήγησε στη σύλληψή της. Η ίδια αισθάνεται βαριά προσβεβλημένη και ζητά την ηθική της αποκατάσταση, αφού η «είδηση» της σύλληψής της έγινε «πρώτο θέμα» στο χωριό της, διασύροντας την ίδια και την οικογένειά της.

Η 56χρονη γυναίκα συνελήφθη καθώς εκκρεμούσε επί μακρόν η αίτησή της για έκδοση άδειας του σχολικού κυλικείου το οποίο διατηρεί, μια «είδηση» που αναπαράχθηκε από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στιγματίζοντάς την. Έχοντας υποστεί λοιπόν κατ’ εξακολούθηση την κωλυσιεργία των διάφορων υπηρεσιών, την διαδικασία της σύλληψης, τη στιγμή που μάλιστα είχε προσέλθει οικιοθελώς στην Αστυνομία για να τακτοποιήσει την υπόθεσή της, για να ακολουθήσει στην συνέχεια η έκθεσή της στα μέσα ενημέρωσης, ζητά  να «καθαρίσει το όνομά της».

Η κυρία αυτή, κάτοικος Φυτειών, διαχειρίζεται το κυλικείο του γυμνασίου και λυκείου του χωριού, ακολουθώντας όλους τους κανονισμούς που το διέπουν, με μια μοναδική εξαίρεση: εδώ και πέντε μήνες, όπως λέει η ίδια, εκκρεμεί η έκδοση της άδειας λειτουργίας. Αν κι έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, περιμένει υπομονετικά εδώ και τόσους μήνες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν την άδεια, ώστε να λειτουργεί πλέον και τυπικά εντελώς νόμιμα την μικρή της επιχείρηση.

Σε έναν έλεγχο όμως που πραγματοποιήθηκε από την Αστυνομία την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκε ότι η 56χρονη γυναίκα δεν έχει στην κατοχή της την άδεια, και παρά το ότι η διαδικασία έκδοσης είναι σε εκκρεμότητα, της ζητήθηκε να προσέλθει στο αστυνομικό τμήμα της Κατούνας για να ακολουθηθεί τυπική διαδικασία δικογραφίας. Αυτό όμως το οποίο δεν περίμενε η ίδια, είναι ότι όταν έφτανε στο τμήμα θα ακολουθούνταν η «συνηθισμένη» διαδικασία της σύλληψης η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των προσωπικών της στοιχείων αλλά και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Αισθάνθηκα σαν να είμαι σεσημασμένος εγκληματίας», λέει η ίδια στην εφημερίδα «Σ», καθώς δεν περίμενε ότι για μια απλή παράβαση θα αντιμετωπίζονταν, όπως είπε, «επί δύο ώρες σαν να είχα διαπράξει κάποιο κακούργημα».

Αφού τελείωσε αυτή η καθόλα επίπονη ψυχολογικά διαδικασία, ήρθε ο δεύτερος διασυρμός, όπως καταγγέλλει η ίδια η 56χρονη γυναίκα όταν η είδηση κυκλοφόρησε διαδικτυακά και άρχισαν οι «περίεργες» ερωτήσεις από γνωστούς και χωριανούς της σχετικά με την σύλληψή της. Το αποτέλεσμα ήταν να αισθανθεί ότι «θέλει να ανοίξει η γη να την καταπιεί», αφού άθελά της έμπλεξε σε μια κατάσταση η οποία πιστεύει ότι δεν αξίζει ούτε σε κάποιον κοινό εγκληματία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Σ», εξήγησε ότι λειτουργεί κανονικά την επιχείρησή της χωρίς να έχει δεχθεί κανένα παράπονο ή να έχει υποπέσει σε καμία παρατυπία. Ελπίζει μάλιστα σύντομα να λυθεί και η εκκρεμότητα της άδειας, ώστε να δοθεί τέλος στην «παρεξήγηση» και να είναι καθ’ όλα νόμιμη στη δουλειά που κάνει για να ζήσει την οικογένειά της. Ελπίζει επίσης ότι όπως η είδηση της σύλληψής της μαθεύτηκε τόσο εύκολα και γρήγορα, άλλο τόσο γρήγορα θα μάθουν όλοι στην κοινότητά της ότι δεν είναι «εγκληματίας» αλλά αποτελεί απλά άλλο ένα θύμα της ελληνικής γραφειοκρατίας…

 

Κώστας Καρακώστας