Με ΦΠΑ 13% αγροτικά εφόδια,τρόφιμα και αγροτικές υπηρεσίες

Ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, λιπάσματα, εντομοκτόνα και άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα γλύτωσαν, μέχρι στιγμής, από την μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς στο σχέδιο νόμου με…

3

Ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, λιπάσματα, εντομοκτόνα και άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα γλύτωσαν, μέχρι στιγμής, από την μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)», που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην Βουλή, περιλαμβάνονται στις κατηγορίες προϊόντων που παραμένουν στο 13%., μαζί με ρητή αναφορά για την παροχή γεωργικών υπηρεσιών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές που συνάφθηκε την προηγούμενη Κυριακή, κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 10.00 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτησή του σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, δηλαδή της Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Οικονομικών Υποθέσεων, της Κοινωνικών Υποθέσεων και της Παραγωγής και Εμπορίου.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι, ώστε μέχρι τις 14:00 να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου. Στόχος είναι μέχρι τις 21:00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (π.χ. ΑΕ) αλλά και της προκαταβολής φόρου για αυτές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και θα υπάγονται σε αυτόν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων.

Μετατάσσονται άμεσα από το 6,5% στο 13% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Στο συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 13% παραμένει το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα ψάρια, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, το αλάτι, κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. αλλαντικά, καφές, λίπη - βούτυρο, τσάι, μπαχαρικά, σογιέλαιο, λάδια ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, λουλούδια, κ.ά.).

Στο 13% παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (όχι η αποχέτευση) και τα εμφιαλωμένα νερά.

Μετατάσσονται από το 13% στο 23% η εστίαση, καθώς και όλα τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων όπως είναι τα αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και τα ταξί.

Νησιά-ξενοδοχεία

Όσον αφορά στα νησιά οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Για τα νησιά που είναι τα πιο απομακρυσμένα οι μειωμένοι συντελεστές θα διατηρηθούν. Το ποια είναι τα πιο απομακρυσμένα θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Παραμένουν στο 13% οι οίκοι ευγηρίας και τα γραφεία τελετών.

Όσον αφορά την φορολογία κερδών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (είναι κυρίως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες και οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 26% στο 29%. Για αυτές τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 80% στο 100% ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες) η προκαταβολή για τη φετινή χρήση (εκκαθαριστικό 2016) αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 13%.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνεται από το 10% στο 13%.

Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται επί του ετήσιου τεκμηρίου και αφορά αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή από το φετινό εκκαθαριστικό.

Για τις συναλλαγές που διενεργούνται με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ. και η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο.

Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω. Ειδικότερα, η εισφορά διαμορφώνεται ως εξής:
0 -12.000 ευρώ
0%
12.001 - 20.000 ευρώ
0,7%
20.001 - 30.000 ευρώ
1,4%
30.001 - 50.000 ευρώ
2%
50.001 - 100.000 ευρώ
4%
100.001 - 500.000 ευρώ
6%
500.001 ευρώ και άνω
8%

Η εισφορά που επιβαλλόταν στο εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της βουλής και στους βουλευτές αυξάνεται στο 8%.

Αυστηροποιείται από την 1-1-2016 η νομοθεσία για το χαρακτηρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά για οποιαδήποτε φορολογική πράξη ή παράλειψη η οποία ζημίωσε το δημόσιο για ποσό άνω των 10.000 ευρώ (διαφυγή φόρου άνω των 10.000 ευρώ). Ακόμη και αν ο παραβάτης ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία.

Αυξάνεται ο φόρος ασφαλίστρων

Αυξάνεται από το 20% στο 25% ο φόρος για ασφάλιστρα πυρός και από το 10% στο 15% ο φόρος στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η κύρωση της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και των ομολόγων του για το αίτημα της Ελλάδας να συνάψει 3ο δάνειο/πρόγραμμα. Ορίζονται επίσης σε ξεχωριστό κεφάλαιο μία σειρά από διατάξεις ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, θα πρέπει το αργότερο έως σήμερα Τετάρτη να ψηφίσει από τη Βουλή:
- Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας
- Το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ καθώς και μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης
- Ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση,
- Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και
- Μέτρα για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά, στις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει:
-Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών,
- Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.

 

Πηγή:paseges.gr