Η γένεση των Γαλαξιών δια στόματος Στ. Τραχανά

Εκδήλωση Αστυνομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας Η γένεση των Γαλαξιών δια στόματος Στ. Τραχανά Στ. Τραχανάς «Ίσως ζούμε τις αρχές μια μεγάλης επιστημονικής επανάστασης. Τυχερά…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκδήλωση Αστυνομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας

Η γένεση των Γαλαξιών δια στόματος Στ. Τραχανά

Στ. Τραχανάς «Ίσως ζούμε τις αρχές μια μεγάλης επιστημονικής επανάστασης. Τυχερά τα νέα παιδιά γιατί θα ζήσουν μεγάλες μέρες για την επιστήμη»

 

Η Αστρονομική Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας, συνεπικουρούμενη από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγρινίου, διοργάνωσε και πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, εκδήλωση με θέμα την Γένεση των Γαλαξιών και την γένεση της ζωής. Ομιλητής είναι ο αναγνωρισμένος διεθνώς καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ Στέφανος Τραχανάς. Η αίθουσα που γίνεται η εκδήλωση ήταν γεμάτη, ενώ θετικό είναι το στοιχείο ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους ήταν νεαρής ηλικίας άτομα. Ο κ Τραχανάς, όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, αλλά και στον Πρόεδρο της Αστρονομικής Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας κ Ευθύμιο Παπαναστασίου, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή, αφιερώνει την ομιλία του στον αείμνηστο συνάδελφό και φίλο του Βασίλη Ξανθόπουλο, ενώ ο δεύτερος τίτλος που έδωσε στην διάλεξή του ο επιφανής καθηγητής είναι το φάντασμα της όπερας.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ Τραχανάς μίλησε για το πως σχηματίστηκαν οι γαλαξίες την στιγμή που το σύμπαν ήταν σαν μια σούπα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελούμενη από ύλη και φως, ενώ εξήγησε πως δημιουργήθηκε η νοήμων ζωή, η οποία κατάφερε να καταλάβει τον κόσμο και να ανασυνθέσει την ιστορία και δημιουργήθηκε μέσα από τρία βασικά βήματα. Το πρώτο είναι να δουλεύει καλά και αξιόπιστα η χημική μηχανή, που αποτελείται κατά κάποιο τρόπο από τα άτομα και τα μόρια, κάτι που αδυνατούσε να εξηγήσει η κλασσική φυσική. Το δεύτερο είναι η εκπομπή ενέργειας από τον ήλιο και το επόμενο βήμα είναι πως δημιουργήθηκαν οι δομές του σύμπαντος και δεν παρέμεινε στην αρχική του μορφή, πράγματα που η κλασσική φυσική αδυνατούσε να ερμηνεύσει.

Η κλασσική φυσική, που ανέφερε στην ομιλία του ο κ Τραχανάς είναι η Νευτώνεια. Η νέα φυσική, που μπορεί να εξηγήσει ότι αδυνατούσε η παλιά, οικοδομήθηκε βάση της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος και από την αρχή της απροσδιοριστίας και την κβαντική φυσική. Σημαντικό κατά τον κ Τραχανά είναι ότι ο άνθρωπος κατάφερε να ανασυνθέσει την ιστορία του σύμπαντος και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να εξηγηθούν όλες οι φάσεις δημιουργίας του σύμπαντος, πως δηλαδή δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες, οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατά τον κ Τραχανά σήμερα είναι κυριαρχεί η σκοτεινή ύλη και ενέργεια που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι που σύμπαντος. «Ίσως ζούμε τις αρχές μια μεγάλης επιστημονικής επανάστασης. Τυχερά τα νέα παιδιά γιατί θα ζήσουν μεγάλες μέρες για την επιστήμη» δήλωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι η σύσταση της σκοτεινής ύλης είναι άγνωστη, αν και είναι γνωστό ότι είναι εξαπλάσια από την κανονική ύλη που αποτελείται από τα άστρα, τους πλανήτες, τους ανθρώπους κλπ.

Κων/νος Χονδρός

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Σ")