ΚΚΕ:Ανακοίνωση για τα 105 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ

Η ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στην 105η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου (6 Μάρτη 1910) απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Να συμβάλουν στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας ώστε να υπάρξει αντίσταση και στην προοπτική να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων και το καπιταλιστικό σύστημα που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση.
Τότε ο αγώνας των κολίγων στράφηκε ενάντια στους τσιφλικάδες καταπιεστές τους με εξεγέρσεις, συγκρούσεις με την κρατική καταστολή – αστυνομία και στρατό. Η πάλη για να πάρουν τη γη που καλλιεργούσαν, που είχε νεκρούς αγρότες και εργάτες, κράτησε δεκαετίες γιατί το αστικό κράτος, η αστική τάξη, σε συμμαχία με τους καπιταλιστές γαιοκτήμονες στο θεσσαλικό κάμπο, διατηρούσε το φυσικό καταναγκασμό στην εκμετάλλευση των κολίγων, με προβοκάτσιες, αγροτοδικεία ασκούσε όργιο βίας και τρομοκρατίας.
Αυτός ο αγώνας προστίθεται στη λαϊκή αγωνιστική παρακαταθήκη, αναγκαία στις σημερινές συνθήκες της επίθεσης των αστικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των διακρατικών συμμαχιών του ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κ.ά. Δείχνει την αναγκαιότητα οι σημερινοί αγώνες να δίνουν απάντηση στο πραγματικό δίλημμα για το λαό: ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή νέα εξαθλίωση. Το καπιταλιστικό σύστημα και στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης που φιλοδοξεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έχει νέα θύματα μικρών και μεγάλου μέρους μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που υπόσχονται τα αστικά κόμματα, η νέα συγκυβέρνηση δεν αποτελεί απάντηση στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις ανάγκες του λαού. Στηρίζεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε νέα εκτόπιση αγροτοπαραγωγών, κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων των μεγαλοαγροτών με μεγαλύτερη ανάπτυξη και εκμετάλλευση μισθωτής εργασίας.
Η ΕΟΚ των μονοπωλίων και στη συνέχεια η σημερινή ΕΕ με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες αν και υποτάχθηκαν, ακολουθώντας τους ευρωκοινοτικούς κανονισμούς, τις ποσοστώσεις, τις απαγορεύσεις της ΚΑΠ, τις αναδιαρθρώσεις σε καλλιέργειες, τελικά ξεκληρίστηκαν, συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι όπως ζάχαρη, καπνός, κλωστοϋφαντουργία,. Ενισχύθηκε παράλληλα η κυριαρχία των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων. Την ίδια κατεύθυνση με πιο γρήγορους ρυθμούς έχει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 με εργαλεία τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποσχέθηκε ότι θα ενδιαφερθεί για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, καλλιεργεί την προσδοκία και την αναμονή, όμως δεν αμφισβητεί τη νέα ΚΑΠ που ισχύει από φέτος έως το 2020. Η κυβέρνηση έχει στόχο να αυξηθεί η παραγωγή ορισμένων προϊόντων, κάποιων ν΄αυξηθούν οι εξαγωγές, όμως δεν αλλάζουν οι οικονομικοί όροι, η ΕΕ των μονοπωλίων, τράπεζες, βιομήχανοι, έμποροι που στραγγαλίζουν το μικρό ακόμα και το μεσαίο παραγωγό. Σύντομα αποδείχθηκαν πολύ στενά τα όρια των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης εντός της «λυκοσυμμαχίας». Μετά τους αστερίσκους που έβαλε η συγκυβέρνηση στο εμπάργκο της ΕΕ με τη Ρωσία, η συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (Τρόικα) ή «θεσμικοί εταίροι» κατά το πιο εξωραϊσμένο, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, είναι συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα ψίχουλα που έταξε, είναι στο «αέρα». Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα «κόκκινα δάνεια», που εξυγιαίνουν τις τράπεζες, την «τράπεζα ειδικού σκοπού», οι αλλαγές στη φορολόγηση του αγρότη αν και όποτε ισχύσουν δεν αναπληρώνουν καμία απώλεια στο αγροτικό εισόδημα, δεν απαλλάσσουν τη φτωχή αγροτιά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Καμία στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Αγρότισσα, αγρότη