Κατολισθήσεις, πλημμύρες και πολλή βροχή στη Δυτική Ελλάδα – Η εξέλιξη του καιρού

Πολλή βροχή εκδηλώνεται στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής λόγω της βροχόπτωσης καταγράφονται κατολισθήσεις και φουσκωμένοι χείμαρροι στην Αχαΐα, ενώ ένα σπίτι και ένα συνεργείο στον Πύργο πλημμύρισαν.

Άντληση υδάτων έγινε από σπίτι και στη Ναύπακτο. ‘Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, μικρές κατολισθήσεις χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία έχουν σημειωθεί στα ορεινά της Αχαΐας στην ΕΟ Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, στο Μέγα Σπήλαιο, ενώ φούσκωσαν χείμμαροι. Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη χείμαρρου στα Δεμένικα και καθαρίστηκε όπως αναφέρει, ενώ απομακρύνθηκε από την κοίτη του Μειλίχου ένα πλατάνι, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έμφραξη.

Κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στην Αράχωβα Αιτωλοαναρκανίας σε αγροτοδασικό δρόμο ενώ κατολίσθηση σημειώθηκε και απειλήθηκαν σπίτια στους Μύλους Ανδρίτσαινας και στην Αγία Άννα Πεύκης, επίσης στην Ηλεία.

Διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων περιμένουμε να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας έως και την Πέμπτη 31/01/2019. Τονίζεται ότι αν και η ένταση των φαινομένων κατά κανόνα δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αναμένεται να πέσουν αθροιστικά σημαντικές ποσότητες βροχής κυρίως στη δυτική και βορειοανατολική χώρα, όπου σε συνδυασμό με το κορεσμένο σε νερό έδαφος ενδέχεται να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως και το βράδυ της Πέμπτης 31/01, σύμφωνα με το προγνωστικά μοντέλο BOLAM.

Την Τρίτη 29/01 τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και το βράδυ στην Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, οι βροχές στα ανατολικά και νότια θα έχουν χαρακτήρα λασποβροχών. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη 30/01 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη 31/01 τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τόπους σε ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή 01/02 οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά, ενώ το Σαββατοκύριακο 02-03/02 ο καιρός θα ειναι βελτιωμένος και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με το meteo.gr ο καιρός στην Πάτρα θα παραμείνει βροχερός ως την Πέμπτη.

thebest.gr

Κατούνα: Ξεκίνησε η σύνδεση και η τοποθέτηση νέων ρολογιών στο καινούριο Δίκτυο ύδρευσης (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)