Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας: Καθολικό «Όχι» κοινωνίας και δήμου στην βιομηχανική επένδυση του υγροποιημένου αερίου (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Αρνητικά γνωμοδότησε και ο δήμος Ναυπακτίας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στην επέδυνση βιομηχανικού χαρακτήρα που πάει να στηθεί στον οικισμό Κωστέικα της τοπικής κοινότητας Κάτω Βασιλικής Ναυπακτίας.Πρόκειται ουσιαστικά,για μια επένδυση,βιομηχανικού χαρακτήρα, η οποία θα χρησιμοποιεί μεταφερόμενο υγροποιημένο αέριο από το λιμάνι της Πάτρας,θα μετατρέπεται σε υδρογόνο και με τη σειρά του σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η επικινδυνότητα της επένδυσης που βρίσκεται σε λιγότερο από 500 μέτρα από τον οικισμό,έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής που λένε όχι στην εγκατάσταση και λειτουργία της.Σειρά είχε προχθές,το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας,που αφουγκραζόμενο αυτές τις ανησυχίες,γνωμοδότησε αρνητικά.

Ο πρόεδρος της τ.κ.Κ.Βασιλικής Χρήστος Βαλμάς που παρέστη στη συνεδρίαση,διάβασε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου και της γ.σ.των κατοίκων.

Ο επικεφαλής της Α.Δ.Κ.Ν. Γιάννης Μπουλές,πρότεινε σειρά επαφών,τόσο στην περιφέρεια,όσο και στην αποκεντρωμένη,με σκοπό να αποκτήσει η περιοχή ένα συγκεριμένο χαρακτήρα μέσα στον οποίο θα γίνονται επενδύσεις.»Θα πρέπει να τρέξουμε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να τις κυνηγούμε» είπε.

Ο δήμαρχος Π. Λουκόπουλος,από την πλευρά του τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής,στο ίδιο μήκος κύματος και ο προερχόμενος από την δ.ε.Χάλκειας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπ.Τραχήλης ότι θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις στη αποκεντρωμένη και αλλού,αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όπως σε άλλες περιπτώσεις που ο δήμος γνωμοδοτούσε αρνητικά,αλλά οι επενδύσεις προχωρούσαν.

Ο επικεφαλής της Ανανέωσης και Δημιουργίας Γιώργος Γούλας πρότεινε να παρθούν επίσημες μετρήσεις από το περιβάλλον στην περιοχή σήμερα,προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο σύγκρισης σε μελέτες μελλοντικών επενδύσεων που θα εξοκείλουν από τις σημερινές μετρήσεις.

Η επένδυση αυτή,δεν έχει καμία σχέση με τις επενύσεις των Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες) που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.Πρόκειται για βιομηχανική επένδυση,η οποία βρίσκεται μέσα σε οικισιτική ζώνη,τόνισε ο αντιδήμαρχος διοικητικού Αντώνης Φράγκος,ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αγγελόπουλος επεσήμανε τον ρόλο που έχουν οι κάτοικοι στο θέμα αυτό.Κατά της απόφασης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος με πλούσια εμπειρία σε τέτοια ζητήματα Γιάννης Σπυρόπουλος.Είναι μια επενδυση που δεν πρέπει να γίνει τόνισε.

Τέλος,ο εισηγητής του θέματος Ανδρέας Κοτσανάς,την χαρακτήρισε αποεπένδυση και όχι επέδυση.Θα πρέπει ο επενδυτής να λάβει πρώτα την κοινωνική άδεια,έπειτα την άδεια της δημοτικής αρχής και μετά την άδεια της περιφέρειας.Ο δρόμος που διέρχεται του χώρου της επενδυσης,να χαρακτηριστεί με ειδική τοπική κανονιστική με εισήγηση του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας, για διελεύσεις μόνο αυτοκινήτων,λεωφορείων και αγροτικών μηχανημάτων.Δρόμο δηλαδή, συγκεκριμένων διελεύσεων και όχι για νταλίκες.

nafpaktianews.gr

Εκδήλωση του Συνδέσμου Ε.Ν.Α.: 3ος πυλώνας ασφάλισης, τι είναι, τι σημαίνει και ποιες συνθήκες διαμορφώνει (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)