Καταγγελία προς της πλειοψηφία του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων – Συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

O Αντιπρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Κορδάτος εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου, το οποίο έχει ως εξής: 

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απρίλη και κράτησε 16 ώρες από τις 11:30 πμ ως τις 3.30 το πρωί, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, να απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις νέες δομές στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.

Επίσης, η ΓΣ με μεγάλη πλειοψηφία των προέδρων των ΕΛΜΕ (56,3% των ΕΛΜΕ και 55,7% των ψήφων) αποφάσισε την αποχή των εκπαιδευτικών από κάθε διαδικασία αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης  της σχολικής μονάδας και ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών- στην περίπτωση που ψηφιστεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση, ως πλειοψηφία του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης προέδρων, από κοινού και σε αγαστή συνεργασία, αντέδρασε  όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα όταν δεν την συμφέρουν οι αποφάσεις της βάσης και εντελώς πραξικοπηματικά ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για αποχή ως απόφαση της ΓΣ, επειδή δεν συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων των προέδρων που απαιτούνται για την κήρυξη απεργίας. Παραβλέπουν το γεγονός ότι η αποχή απ’ την αξιολογική διαδικασία δεν συνιστά αποχή απ’ την εργασία κι επομένως δεν είναι απεργία. Να θυμίσουμε πως  η αποχή του κλάδου απ’ την διαδικασία της αξιολόγησης το 2014 πάρθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.  Η αποχή έχει εφαρμοστεί πολλές φορές από το συνδικαλιστικό κίνημα, από πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια σωματεία και την ΑΔΕΔΥ, ψηφισμένη μόνο από τα  Δ.Σ. των ομοσπονδιών.

Επιπλέον, η πλειοψηφία του προεδρείου (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), λειτουργώντας εκτός καταστατικού της ΟΛΜΕ, αποφάσισε να λήξει τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης  ενώ εκκρεμούσαν σημαντικά άλλα θέματα, οπότε αναγκάστηκαν κάτω απ’ την πίεση των Προέδρων να συνεχίσουν τη διαδικασία για ψήφιση προγράμματος δράσης.

Έτσι, κατατέθηκε από αρκετούς εκπροσώπους των ΕΛΜΕ πρόταση Μομφής κατά της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΟΛΜΕ, που, όπως προβλέπεται απ’ το καταστατικό, θα συζητηθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων.

Καταγγέλλουμε αυτές τις πραξικοπηματικές ενέργειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως εξυπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης που αλλάζει το DNA του δημόσιου σχολείου. Ουσιαστικά έχουν πάρει διαζύγιο από τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Δηλώνουμε ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 28/4 αποτελεί  απόφαση του κλάδου και δίνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου που αποδιαρθρώνει συθέμελα το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, μέσω του ασφυκτικού ελέγχου, της επιτήρησης, της αξιολόγησης, της γραφειοκρατίας, των περικοπών, της λεγόμενης αποκέντρωσης και της απόδοσης της ευθύνης λειτουργίας του σχολείου στους εκπαιδευτικούς.

Δηλώνουμε, επίσης, ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη ψήφιση του νομοσχεδίου, το εκπαιδευτικό κίνημα θα ακυρώσει στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής όλου του πλαισίου της αξιολόγησης που είναι βασικό εργαλείο για την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και οδηγεί στην κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας και στη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, όπως έκανε το 2013 με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υπουργό παιδείας τον Αρβανιτόπουλο.

Ακολουθούν οι  υπογραφές εκπροσώπων των ΕΛΜΕ, που συμμετείχαν στη ΓΣ του Σαββάτου 28/4

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Αδράμης  Νίκος Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
Αντωνόπουλος Παύλος Πρόεδρος Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
Αρίδας Μανόλης Πρόεδρος Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Ασμής Λάζαρος Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας
Γανιάρη Έφη Πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αθήνας
Γιαννάτου Κική Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ  Έβρου
Δάμαλος Χρήστος Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ικαρίας
Διαμαντίδης Τάκης Πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου
Κορδάτος Κώστας Αντιπρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Κουρνιώτης Χρήστος Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
Λαθήρας Γιάννης Πρόεδρος Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Λιβανός Βασίλης Γραμματέας ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
Μακρίδης Στάθης Αντιπρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας
Μαρίνης Γιάννης Μέλος ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι)
Μαστραπά Δώρα Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας
Ματσούκας Χρήστος Αντιπρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής

(Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία)

Μαυρέλης Μάκης Πρόεδρος ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου
Μπαχτή Άννα Μέλος ΔΣ  Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
Μπιχάκης Φώτης Γραμματέας ΕΛΜΕ Χανιών
Παπαδημητρίου Δημήτρης Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων
Παρίσσης Σπύρος Πρόεδρος ΕΛΜΕ Καστοριάς
Πέττας Αντώνης Πρόεδρος Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας
Σαραϊδάρη Πόπη Πρόεδρος Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Σκούρας Άρης Γραμματέας ΕΛΜΕ Ευβοίας

this is a coup ! για την συνέλευση της ΟΛΜΕ (28-4-2018)

(στα ελληνικά: αυτό είναι πραξικόπημα!)

Περιχαρής ο κ. υπουργός για τα όσα συνέβησαν στην χθεσινή συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ της χώρας ξημερώνοντας Κυριακή.
Μαραθώνια   (κράτησε 18 ώρες!) μέχρι της 4 το πρωί, εξελίχθηκε η χθεσινή συνέλευση τη ΟΛΜΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξαντλητική κριτική ασκήθηκε στην πολιτική του υπουργείου, την πεισματική του άρνηση να προχωρήσει σε διορισμούς και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών (23.500 πλέον), στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην βουλή και επιβάλλει τον αυστηρό συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό έλεγχο και αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που ζητά να γίνουν τα σχολεία επιχειρήσεις-κέντρα αμάθειας, οι διευθυντές αφεντικά κι οι καθηγητές πολυεργαλεία, άβουλα, που θα εργάζονται διπλά μέχρι τα 67 τους με πεντάχρονες συμβάσεις!
Ενώ ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η απόσυρση του σχεδίου νόμου, η ηγεσία της ΟΛΜΕ, δηλαδή ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ (σε εκπληκτική ταύτιση !!!) και ΠΕΚ, έκανε λυσσώδη προσπάθεια με πρωτοφανή πραξικοπήματα να αμφισβητήσει και να ακυρώσει απόφαση (37 ΕΛΜΕ υπέρ, 2 κατά, 26 λευκά ) για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και να διαλύσει την συνέλευση.
Καταψήφισαν επίσης με πάθος προτάσεις για αγωνιστική απεργιακή απάντηση του κλάδου τις επόμενες μέρες.

Αντ’ αυτού καλούν τον κλάδο να «απεργήσει» στις 30 Μάη ημέρα «πανεθνικής δράσης» της προσφάτως και επισήμως πλέον συναφθείσας «κοινωνικής συμμαχίας» με τα αιτήματα του …ΣΕΒ και της επιχειρηματικής ελιτ.

Oι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έδωσαν πολύωρη μάχη ενάντια στην συνδικαλιστική μαφία και κατέθεσαν πρόταση μομφής στο προεδρείο και δήλωσαν ότι οι ίδιοι πλέον οι καθηγητές της βάσης μέσα από τις ΕΛΜΕ και τις ΓΣ πρέπει να σηκώσουν το βάρος του αγώνα ενάντια στα σχέδια πλήρους διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για θλιβερή κατάντια του κυβερνητικού-υπουργικού συνδικαλισμού που οδηγεί σε πλήρη παροπλισμό και υποταγή ένα πάλαι ποτέ αγωνιστικό κλάδο.
This is your army mr. Gavroglou !

(σε απλή μετάφραση: Αυτός είναι ο στρατός σας. Γαβρόγλου!)

Γιάννης Λαθήρας, Πρόδρος Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

elme (1)

elme (2)

elme (1)

Αγρίνιο: Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαστραντώνη με τίτλο «MετΑμφιέσεις»