Τα καράβια μολύνουν τον Πατραϊκό!

Σε μια απέραντη χωματερή κινδυνεύει να μετατραπεί άμεσα ο βυθός της θάλασσας στον Πατραϊκό κόλπο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης των απορριμμάτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τους χείμαρρους, τα ποτάμια, αλλά και τα πλοία.

Οι μηχανότρατες, μαζί με τα ψάρια, βγάζουν πολλά κιλά σκουπίδια από τις ελληνικές θάλασσες. Από πλαστικά και μέταλλα, μέχρι …παπούτσια

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η έρευνα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πλαστικό (56%) ήταν το κυρίαρχο υλικό των απορριμμάτων. Ακόμα, το μέταλλο (17%) και το γυαλί (10%) είχαν σημαντική εμφάνιση. Οι συσκευασίες ποτών και αναψυκτικών αποτελούν το 32% των απορριμμάτων, τα απορρίμματα γενικής συσκευασίας το 28% και οι συσκευασίες τροφίμων το 21%. Συνολικά, οι συσκευασίες αποτελούν το 81% των απορριμμάτων στη θάλασσα, ενώ τρία μόλις αντικείμενα, οι σακούλες απορριμμάτων, τα κουτάκια αλουμινίου και τα πλαστικά μπουκάλια νερού αποτελούν το 48% των απορριμμάτων.

dete.gr

Κορινθιακός: Το ρέκβιεμ μιας θάλασσας που αδειάζει από ψάρια και γεμίζει τσούχτρες