ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΚάντε κάτι για τη λιμνοθάλασσα

Κάντε κάτι για τη λιμνοθάλασσα

Κάντε κάτι για τη λιμνοθάλασσα

Ειδικές γνώσεις επί του θέματος δεν διαθέτει η στήλη. Ούτε μηχανικοί περιβάλλοντος είμαστε, ούτε ιχθυολόγοι. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διαπιστώσεις ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Προχθές, είδαμε πάλι την περιοχή κοντά στα γεφύρια του Αιτωλικού να γεμίζει με εκατοντάδες νεκρά ψάρια.

Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, τα οικιστικά απόβλητα, τα κατάλοιπα από την εντατική γεωργία ­(φυτοφάρμακα και λιπάσματα) έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο του ευτροφισμού στη λιμνοθάλασσα, που συντελεί τα μέγιστα στη δημιουργία υδρόθειου από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης που επικάθεται στον βυθό. Και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες έχουμε το φαινόμενο είτε των νεκρών ψαριών, είτε να πρασινίζει η λιμνοθάλασσα από ένα υλικό που μοιάζει με πλαγκτόν.

Ενώ η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής βγάζει μάτι, παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν έστω το πρόβλημα δεν έχουμε δει. Πρόσφατα στη «Σ» αναδείξαμε το γεγονός ότι για τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που έχει μελετήσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας, υπάρχουν εδώ και χρόνια ώριμες μελέτες, υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας», αλλά καθυστερεί η ένταξή τους. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν αυτά τα έργα;

Εφημερίδα «Συνείδηση»

Άγνωστος κακοποίησε μέχρι θανάτου κουτάβι στην Τουρλίδα Μεσολογγίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr