Καλύβια: Η σπορά του καλαμποκιού στον κάμπο… (ΦΩΤΟ)

Με τον καλό καιρό «βοηθό» οι καλλιεργητές συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους στα χωράφια προκειμένου να κάνουν την σπορά του καλαμποκιού (αραβόσιτου) για τη νέα γεωργική περίοδο.

Σε πολλά σημεία του καλυβιώτικου κάμπου, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, έχουν αναλάβει ¨δράση¨ τα τρακτέρ, με τα παρελκόμενα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα, τα οποία πραγματοποιούν τις αναγκαίες εργασίες για την κατεργασία και την διαμόρφωση του χώματος, ώστε στη συνέχεια ο σπόρος του καλαμποκιού να ¨πέσει¨ στα αυλάκια και η καλλιέργεια να ¨ζωντανέψει¨ …

Σημαντική παράμετρο αποτελεί η θερμοκρασία του εδάφους, καθώς οι περισσότερες ποικιλίες αραβόσιτου δεν φυτρώνουν αν οι θερμοκρασία εδάφους είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, οι σπόροι φυτρώνουν γρήγορα και τα φυτάρια καλαμποκιού εμφανίζονται από το έδαφος σε 7 με 10 ημέρες.

Το καλαμπόκι θέλει επίσης πολύ νερό και ευτυχώς στην περιοχή μας υπάρχει άφθονο.

Αυτή την εποχή σπέρνονται τα πρώιμα καλαμπόκια, ενώ προς τα τέλη Απριλίου θα γίνει η σπορά των όψιμων καλαμποκιών, κυρίως σε χωράφια παραλίμνια και με παχύ γόνιμο χώμα…

Εν τω μεταξύ, την φετινή αγροτική χρονιά αναμένεται να καλλιεργηθούν με αραβόσιτο, περίπου 3 χιλιάδες στρέμματα του κάμπου, ενώ είναι γεγονός ότι, χρόνο με το χρόνο τα καλλιεργούμενα στρέμματα μειώνονται, αφού και πολλά έξοδα απαιτούνται από τους παραγωγούς (καλλιεργητικά, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.) αλλά και η ¨πτώση¨ των τιμών, σε συνάρτηση με τις εισαγωγές καλαμποκιού από άλλες χώρες, αποθαρρύνουν πολλούς καλλιεργητές.

Να ευχηθούμε στους παραγωγούς της περιοχής καλή σπορά και πλούσια και αποδοτική σοδειά!

kalampoki_spora_3

kalampoki_spora_2

kalampoki_spora_1

kalampoki_spora_4

«Lets do it Greece»: Το Αγρίνιο στέλνει ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)