Ίσως είναι μια ευκαιρία

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ κι ευρύτερα τα ομαδικά αθλήματα «προσφέρουν» στον σύγχρονο άνθρωπο το βίωμα της αντιπαλότητας, της έντασης, της ανάγκης για νίκη και μέσα απ’ τη νίκη της ανάγκης για κατακτήσεις. Πολλοί έχουν πει ότι (ειδικά) το ποδόσφαιρο «απορροφά» το ανθρώπινο ένστικτο ακόμα και για βίαιες συμπεριφορές, όχι μόνο των αθλητών αλλά και (δυστυχώς)  των θεατών. Ο βαθμός που ο καθένας μας μπορεί μέσα απ’ αυτή  την θεώρηση να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, είναι κάτι το εντελώς υποκειμενικό. Σίγουρα είναι βολικό, αφού εν μέρει «αθωώνει» τις ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώνονται χάριν του αθλητισμού.
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ, άλλωστε,  ότι η απουσία πολέμων στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο έχει καταστήσει ακόμα περισσότερο «αρένες»   τους αγωνιστικούς χώρους, ως μέσο εκτόνωσης. Αν συμφωνήσουμε  ότι είναι αναπόφευκτες για την ανθρώπινη φύση οι ακραίες  συμπεριφορές, η βία, η εχθρότητα, η  ανηλεής αντιπαλότητα,   μπορούμε παράλληλα να συμφωνήσουμε πως ακόμα και οι πόλεμοι έχουν τις περιόδους… ανακωχής.
 
ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ! ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ΠΑΣΧΑ! Ασχέτως με το αν κανείς έχει πίστη και βιώνει την  κατάνυξη από την ανάμνηση των Παθών και της Ανάστασης του Θεανθρώπου, όλοι μας επηρεαζόμαστε – λίγο ή πολύ – απ’  την ατμόσφαιρα αυτών των ημερών, οι οποίες προκαλούν μια γαλήνη ασυνήθιστη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.  Εφόσον βιώνουμε κάτι τέτοιο, για όσους  τουλάχιστον το βιώνουν, γίνεται μια καλή ευκαιρία ώστε ν’  αντιμετωπίσουμε γενικά τη
ζωή μέσα από μια διαφορετική συναισθηματική κατάσταση.
 
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΟΦΟΙ έχουν πει ότι δεν αρκεί να την βιώνεις μόνο  «επιδερμικά», μα το όφελος έρχεται μέσα από περισυλλογή κι αυτοκριτική. Ο γράφων δεν είναι ικανός ούτε άξιος να συμβουλέψει κανέναν για τον τρόπο που χειρίζεται την ζωή του.  Όμως, ως άνθρωπος που ξόδεψα σχεδόν όλη την μέχρι τώρα ζωή μου στο ποδόσφαιρο, θα ήθελα με κάθε σεμνότητα να προτρέψω να επιχειρήσουμε όλοι μας – ακόμα και οι απλοί φίλαθλοι-  να «αφουγκραστούμε» και το ποδόσφαιρο μέσα από μια πιο ήρεμη και γαλήνια σκοπιά. Να αναλογιστούμε μια άσχημη συμπεριφορά κάποιου συνανθρώπου μας, στα πλαίσια του ποδοσφαίρου, μια αδικία,  ή ότι  μπορεί να μας έχει αγανακτήσει και να  κοστολογήσουμε εάν η πράξη αυτή αξίζει να μας φέρει στο σημείο που μας έχει φέρει. Ίσως διαπιστώσουμε πως κάποιες φορές παρασυρθήκαμε στην  υπερεκτίμηση της σημασίας ορισμένων πραγμάτων.
 
ΜΕ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ, μέσα απ’ την ηρεμία  που (εύχομαι να) προσφέρουν αυτές οι μέρες, ίσως ανακαλύψουμε ότι υπερβάλαμε κάποιες φορές με αφορμή το συναίσθημα για το ποδόσφαιρο και μια ομάδα, και συνέπεια ήταν να διαταράξουμε την δική μας καλή ψυχολογική κατάσταση, όπως και των ανθρώπων τους οποίους νοιαζόμαστε. Εάν κι εφόσον αντιληφθούμε κάτι τέτοιο,  γίνεται πιο απλό να πείσουμε τον εαυτό μας να μην ξανακάνει λάθη για τα οποία αισθανόμαστε άβολα κι εν τέλει στρέφονται  εναντίον της καλής μας διάθεσης.  
 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ