Ιόνιο: SOS για τσουνάμι!

Όλο και πιο κοντά μας έρχεται η τρομακτική δύναμη που κρύβει η επιβλητική Αίτνα της Σικελίας, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που «βρυχάται» συχνά πυκνά, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, διολισθαίνει προς τα νερά του Ιονίου!

Αυτή η κίνηση του ηφαιστείου προς τα ανατολικά γίνεται μεν με αργό ρυθμό, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, με πιθανό αποτέλεσμα η πλευρά του που βλέπει προς το Ιόνιο να καταρρεύσει, προκαλώντας ένα επικίνδυνο τσουνάμι!

Σε αυτό συμφωνούν Ιταλοί και Γερμανοί επιστήμονες, που μελετούν το ηφαίστειο και κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της καταστροφικής κατάρρευσης. Το ερώτημα είναι πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο… Ωστόσο, η επικεφαλής της μελέτης Μορέλια Ουρλάουμπ δεν είναι πολύ διαφωτιστική.

«Παρακολουθούμε την Αίτνα στην ξηρά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως 30 χρόνια δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την ηλικία της, που είναι σχεδόν 500.000 ετών. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε 10 ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και να έχουμε τον νου μας στην πλαγιά της Αίτνας» είπε η ειδικός.

dete.gr

Δήμος Αγρινίου: Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας