Η «Ιοκάστη» σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα – Καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι (ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ)

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

 

Το βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη» θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 10-11/2/2018, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα Σαββάτο αναμένονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, βροχές θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Ιόνιο, οι οποίες έως το πρωί θα επεκταθούν σε όλη την Ηπειρωτική χώρα, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.

Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στην Πελοπόννησο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και βράδυ του Σαββάτου θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις αναμένονται από τα 600 μέτρα. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 17, και στην Κρήτη από 13 έως 19.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 6 έως 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί όμως θα γίνουν νότιοι 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά θα στραφούν σε νότιους και ενισχυθούν, φτάνοντας προς το βράδυ τα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως σταδιακά από το πρωί θα ενισχυθούν και προς το βράδυ θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 9 βαθμούς.

Η θέση της Ιοκάστης και των βροχοπτώσεων το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου 10/02 δίνονται στους δύο παρακάτω χάρτες:

xartis1

xartis2

Την Κυριακή 11/2 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Σάββατο αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
  • Τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας
  • Τους θυελλώδεις ανέμους.
Το Σάββατο (10-02-2018)

α) Από τις πρωινές ώρες, το Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και σταδιακά τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι Σποράδες, η Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το βράδυ, οι Κυκλάδες και πιθανόν πρόσκαιρα η Κρήτη.

Τη νύχτα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

β) Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο από τα 700-800 μέτρα.

Την Κυριακή (11-02-2018)

α) Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ, η Πελοπόννησος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι το μεσημέρι, η δυτική Στερεά, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν το Ιόνιο, η Ήπειρος και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Μέχρι το πρωί, η κεντρική Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία.

β) Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου από τα 600-700 μέτρα και της δυτικής Μακεδονίας από τα 700-800 μέτρα.