Η εικαστική γραφή του Κούστα με νευρολογικές επεκτάσεις

Τα έργα του καλλιτέχνη παρουσιάστηκαν μέσω οπτικοακουστικού υλικού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης

Η εικαστική γραφή του Κούστα

με νευρολογικές επεκτάσεις

Μια πρωτότυπη βραδιά τέχνης αφιερωμένη στον Μεσολογγίτη χαράκτη και ζωγράφο κ. Απόστολο Κούστα έγινε προχθές στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, η οποία περιελάμβανε και επιστημονική ανάλυση για την σχέση της νευρολογίας με την τέχνη

 

Η πορεία και το έργο του Μεσολογγίτη χαράκτη και ζωγράφου Απόστολου Κούστα, του μαθητή της Βάσως Κατράκη παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου από το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της ΓΕΑ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε όλη η πορεία του ζωγράφου και χαράκτη στα χρόνια που ήταν δίπλα στην Βάσω Κατράκη, καθώς και οι νέες τεχνικές που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης. Η παρουσίαση αυτή δεν ήταν ούτε έκθεση, ούτε απλά μια ομιλία, αλλά ήταν ένας ευρύς διάλογος για τα ζητήματα της τέχνης και της δουλειάς του κ. Αποστόλου Κούστα. Πριν τις ερωτήσεις που διατύπωσε το κοινό προς τον ίδιο τον χαράκτη – ζωγράφο έγινε μια περιήγηση στα έργα του κ. Κούστα μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

Την εκδήλωση πλαισίωναν με ομιλίες τους η εκπαιδευτικός και τέως λυκειάρχης κα Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, η οποία προσέγγισε τον καλλιτέχνη από την ανθρώπινη και την συναισθηματική πλευρά του. Μίλησε για την ζωή του, τα έργα του, παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του, τονίζοντας πάντα την ανθρώπινη πλευρά του.

Ομιλητής ήταν επίσης ο καταξιωμένος Αγρινιώτης νευρολόγος κ. Κων/νος Μπίσας, ο οποίος ανέπτυξε την σχέση της νευρολογίας και της τέχνης, ενώ προσέγγισε τον καλλιτέχνη από την θεωρητική του πλευρά. Ο κ. Μπίσας μίλησε για την νευροαισθητική που είναι μια επιστήμη που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά το 1997, η οποία καθημερινά, όλο και περισσότερο, αποδεικνύει την άμεση σχέση του εγκεφάλου με την τέχνη. Εξήγησε τους τρόπους που ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί το εκάστοτε έργο τέχνης, τι κατανοεί, τι τον εντυπωσιάζει, τι ερμηνεύει, τι διδάσκεται μέσω κάποιου έργου τέχνης και στο ενδεχόμενο του απορρίπτει το έργο γιατί το κάνει αυτό. Σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία ενός έργου τέχνης παίζει δηλαδή ο οπτικός εγκέφαλος.

Επί της ουσίας ήταν μια βραδιά τέχνης, η οποία παρουσίασε το διεθνές περιβάλλον που κινείται ο Αιτωλοακαρνάνας καλλιτέχνης μέσω του εκθέσεών του και των έργων του, τα οποία κατά πρώτον δημιουργούνται στο Μεσολόγγι και κατά δεύτερον είναι ισότιμα και επιβάλλονται εξαιτίας των υψηλών προδιαγραφών τους σε μεγάλης εμβέλειας διαγωνισμούς της τέχνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Αντωνόπουλος.

Κων/νος Χονδρός