Η αδήλωτη εργασία στην Αιτωλοακαρνανία

Από το «Άρτεμις» τα αποτελέσματα της αδήλωτης εργασίας στο νομό Τα ποσοστά της Αιτωλοακαρνανίας ως προς την αδήλωτη εργασία είναι 2,85% και 1,85% αναλόγως την…

Από το «Άρτεμις» τα αποτελέσματα της αδήλωτης εργασίας στο νομό

Τα ποσοστά της Αιτωλοακαρνανίας ως προς την αδήλωτη εργασία είναι 2,85% και 1,85% αναλόγως την περίοδο των ελέγχων. Διαβάστε αναλυτικά πώς προκύπτουν τα στοιχεία για την Αιτωλοακαρνανία και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται

 

Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την αδήλωτη εργασία. Στην Αιτωλ/νία, από τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους που διεξήχθησαν μεταξύ 15/9/2013 και 31/08/2014 σε 475 επιχειρήσεις και 2.211 εργαζόμενους βρέθηκαν ότι ήταν αδήλωτοι 63 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2,85%.

Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους μεταξύ 1/08/2014 και 31/08/2014 στην Αιτωλ/νία ελέγχτηκαν 49 επιχειρήσεις και 216 εργαζόμενοι, από τους οποίους αδήλωτοι προέκυψαν ότι ήταν 4 άτομα, δηλαδή το 1,85%. Τα στοιχεία αυτά αντλούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σ.Ε.Π.Ε. και της Ε.Υ.Π.Ε.Α., αφού κατοχυρωθούν σε ειδική θέση δεδομένων και γίνει η επεξεργασία και η ανάλυσή τους από το τμήμα Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης και Αξιοποίησης Δεδομένων της Δ/νσης Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίες του Σ.Ε.Π.Ε.

Μετά την διαδικασία αυτή παρουσιάζονται, σε μηνιαία βάση, στο ειδικό τεύχος «Άρτεμις» που εμπεριέχει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, με στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τόσο από την Επιθεώρηση Εργασίας όσο και την Ειδική Υπηρεσία Ασφάλισης του ΙΚΑ» και συμπλήρωσε ότι «η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με την μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, συνιστά οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.
Η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας. Για αυτό το λόγο, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, καταλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

Παράλληλα, έλεγχοι διενεργούνται και από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.Υ.Π.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του Σ.Ε.Π.Ε. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται σε επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες – αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφέ – μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθαριότητας, κατασκευών, φιλοξενίας, σε επιχειρήσεις ασφαλείας και φασόν.

 

Κων/νος Χονδρός