19 Μαΐου 1919: Ημέρα μνήμης – Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

19 Μαΐου 1919: Ημέρα μνήμης- Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άργησε πολύ η Ελληνική Βουλή να πάρει αυτή την απόφαση  – αναγνώριση μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας , μόλις το 1994 ανακήρυξε τη 19 Μαΐου ημέρα Εθνικής Μνήμης.

Γενοκτονία είναι η ολοκληρωτική εξόντωση μίας Εθνοτικής ομάδας και οι Έλληνες του Πόντου υπήρξαν μια εθνοτική ομάδα στη ραχοκοκαλιά της Τουρκίας , στην καρδιά του Οθωμανικού κράτους.

pontioi aitoloakarnanias psathasΟι Πόντιοι (Ιωνικό φύλο) θα φθάσουν στον Άξενο Πόντο που κατ ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «Εύξεινος» τον 7ο  π.Χ αιώνα. Γίνονται το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού προκόβουν και αναπτύσσουν   μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα. Αποκομμένος από τον εθνικό κορμό της Ελλάδας ο Ποντιακός Ελληνισμός διευρύνονταν. Στις μεγάλες πόλεις (Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα) έχουμε θέατρα , πολιτιστικές λέσχες , τυπογραφεία , εφημερίδες, περιοδικά. Το 1860 λειτουργούσαν 100 σχολεία στον Πόντο και το 1919 έγιναν 1401! Ανάμεσα τους το ξακουστό φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Η τουρκική Βουλή αποκτά και 7 Έλληνες βουλευτές από τον Πόντο. Αυτό οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να το δεχτούν ποτέ.

Ποντιακού Ελληνισμού

Από το 1914 με δολοφονίες, φρικτούς βασανισμούς και εκτοπίσεις αρχίζουν να ξεριζώνουν το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού διαπράττοντας ένα από τα πιο τρομερά εγκλήματα της σύγχρονης Ιστορίας.

Σαν σήμερα στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου για να οργανώσει τον εθνικιστικό τουρκικό στρατό και να ολοκληρώσει τη γενοκτονία των Ελλήνων που είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι σύντροφοι του.

Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Τουρκικός ρατσισμός με την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε πετυχημένα την ύστατη μάχη του βοηθούμενος από τους Μπολσεβίκους, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, τον μουσουλμανικό κόσμο και τον Ελληνικό διχασμό στην κυρίως Ελλάδα.

Μέχρι την μικρασιατική καταστροφή 353.000 Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους. Οι ψυχές αυτές θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν αναλάμβανε δράση το Ποντιακό αντάρτικο με αρχικαπετάνιο τον καπετάν Ευκλείδη.

Ποντιακού Ελληνισμού Ποντιακού Ελληνισμού

Περίπου 400.000 ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και κάποιοι ακόμη για να γλιτώσουν την σφαγή κατέφυγαν στην νότια Ρωσία.

Πάντα τα όποια συμφέροντα παίζονται στις πλάτες των λαών είτε λέγονται Πόντιοι είτε είναι άλλοι «Πόντιοι» από τα Βαλκάνια έως την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στην Ελλάδα οι Πόντιοι με την εργατικότητα, με το ήθος τους, με τις πρωτοπόρες ιδέες προσέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του Ελληνικού κράτους.

Ποντιακού Ελληνισμού

Διατηρούν την παράδοση μέσα από Συλλόγους «σπαρμένους» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μπράβο και στον Σύλλογο Ποντίων Αιτωλ/νίας «Δημ. Ψαθάς» που πραγματικά «φυλλάσει Θερμοπύλες» αφού το ποντιακό στοιχείο είναι μικρό σε σχέση με τον αριθμό των Ποντίων της Μακεδονίας , της Θράκης αλλά και του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία  και να σταματήσει την λεηλασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο.

Ποντιακού Ελληνισμού

ΣΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Χαρίλαος

Μέλος του Συλλόγου Αιτωλ/νίας «Δημ. Ψαθάς»

Και μέλος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Ελλάδας

Π. Σατολιάς: «Δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης»