Τι προβλέπει το deal Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη - Ένα βήμα πριν τις τελικές υπογραφές

Θέμα (λίγου) χρόνου δείχνει να αποτελεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών, Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη διάσωση της τελευταίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλες…

700700_15

Θέμα (λίγου) χρόνου δείχνει να αποτελεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών, Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη διάσωση της τελευταίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι πλευρές που μετέχουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους αποσαφηνίσουν τους οριστικούς όρους του σχεδίου που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη Μαρινόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που μετέχει των διαβουλεύσεων,σύμφωνα με το capital.gr, "βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής των διατυπώσεων και λέξεων που θα συνθέσουν τη συμφωνία”.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank καιΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  έδωσαν το "πράσινο φως” για να προχωρήσει το deal και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συμφωνητικού χρηματοδότησης ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και τη Σκλαβενίτης.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 14 Αυγούστου, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει μεταξύ των άλλων νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, κεφαλαιακή ενίσχυση από τη Σκλαβενίτης και "κούρεμα” οφειλών, μέσω νέας εταιρείας που θα συσταθεί ( τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης) και στην οποία θα εισφερθούν οι απαιτήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

- Η νέα εταιρεία, θα λάβει δάνειο 360 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread, ενώ οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα, το οποίο όπως προβλέπει το σχέδιο ΑΝ  το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

- Η Σκλαβενίτης θα βάλει 125 εκατ. ευρώ "φρέσκο χρήμα", εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, μόλις ολοκληρωθεί το deal θα δοθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ, και 50 εκατ. ευρώ το 2017.

- Η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ θα προέλθει εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης σε πρώτη φάση και από το δάνειο που θα δώσουν οι τράπεζες.

- Το "κούρεμα" των οφειλών των προμηθευτών της χειμαζόμενης αλυσίδας θα είναι της τάξεως του 40-50%.

- Από το "κούρεμα” εξαιρούνται προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος οφείλει έως 100.000 ευρώ.

- Προβλέπεται διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων της Μαρινόπουλος και μεταφορά των δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους στη νέα εταιρεία.

- Τα χρέη προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν χωρίς "κούρεμα” σε δόσεις.

- Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Μαρινόπουλος, το σχέδιο της Σκλαβενίτης προβλέπει τη διατήρηση στο σύνολό του στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ακολούθως, μέσα στις επόμενες ημέρες το συμφωνητικό θα αποσταλεί σε προμηθευτές, Δημόσιο, εκμισθωτές, εργαζόμενους, κ.α., ώστε να "κλειδώσει" η σύμφωνη γνώμη τους στο σχέδιο διάσωσης του 60% αυτών, προκειμένου με βάση τον σχεδιασμό, πριν την 21η Σεπτεμβρίου (οπότε και έχει ορισθεί να εκδικασθεί η κύρια αίτηση της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99), να κατατεθεί νέο δικόγραφο με βάση το άρθρο 106Θ του πτωχευτικού κώδικα. Και όλα αυτά ώστε στα μέσα Φθινοπώρου να δοθεί το "πράσινο φως" και από το δικαστήριο (σ.σ. δεν πρέπει να αποκλείεται αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) και να ξεκινήσει η πληρωμή των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, ενώ, φυσικά, για τη συμφωνία απαιτείται ηΛΗΨΗ  όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Αρχές.