Φόρο στους «βασικούς» μισθούς - συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ σε ΔΕΗ και νερό ζητούν οι δανειστές!

Απαιτούν μείωση αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.182 ευρώ, αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό και άλλα επαχθή φορολογικά μέτρα-Οι επιπτώσεις που θα έχουν…

6758c3563f478a55d6d784ff47a60fe4_L

Απαιτούν μείωση αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.182 ευρώ, αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό και άλλα επαχθή φορολογικά μέτρα-Οι επιπτώσεις που θα έχουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι προτεινόμενες από Ευρωπαίους και ΔΝΤ αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος-Τι αναφέρουν τα e-mail με τα προσχέδια των κειμένων της συμφωνίας που απέστειλαν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση.

Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μόνο για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μέχρι 584,42 ευρώ το μήνα καθαρά, καθώς επίσης και για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους παίρνουν "στο χέρι" μέχρι 681,83 ευρώ ζητούν οι Θεσμοί από την κυβέρνηση στα κείμενα συμφωνίας που προτείνουν στην κυβέρνηση και τα οποία έστειλαν μέσω e-mail στους συναρμόδιους υπουργούς.

Τόσο οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης - όσο και τα στελέχη του ΔΝΤ απαιτούν από την Ελληνική κυβέρνηση τη μείωση της έκπτωσης φόρου που ισχύει στην φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα 2.100 στα 1.800 ευρώ κι όχι στα 2.000 ευρώ που έχει προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε το αφορολόγητο όριο στην νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.182 ευρώ κι όχι στα 9.090 ευρώ που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία στο φορολογικό, όπως άφηνε να "διαρρεύσει" η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ότι τελικά δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ το αφορολόγητο των μισθωτών και των συνταξιούχων όπως διατείνονταν τις τελευταίες ημέρες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης των δανειστών από την Ελληνική πλευρά θα έχει ως συνέπεια να πληρώνουν φόρο εισοδήματος όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 8.182 ευρώ, δηλαδή όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που λαμβάνουν πάνω από 585 ευρώ το μήνα καθώς επίσης και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 682 ευρώ. Ειδικότερα, αν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση των δανειστών και γίνει αποδεκτή ως έχει όλη η υπόλοιπη πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική κλίμακα τότε:

α) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.182 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 300 ευρώ το χρόνο!

β) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 18.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ το χρόνο.

γ) Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές πάνω από 18.000 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις με επιπλέον φόρο εισοδήματος από 80 έως 400 ευρώ το χρόνο.

δ) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 και μέχρι 54.000 ευρώ θα ωφεληθούν με μειώσεις από 20 έως και 580 ευρώ το χρόνο στο φόρο εισοδήματος.

ε) Οι μισθωτοί με ετήσιες αποδοχές άνω των 54.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ετήσιο φόρο εισοδήματος που θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερο των 54.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα.

Πέραν της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων στο επίπεδο των 8.182 ευρώ, οι δανειστές με τα κείμενά τους ζητούν:

-Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

-Αύξηση του ΦΠΑ από το 6% στο 13% ή στο 23% για τα βιβλία.

-Επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση και αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. -Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος.

-Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα.

-Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

-Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που ρυθμίζουν τις αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών κ.λπ.

-Πώληση όλων σχεδόν των "κόκκινων" δανείων σε funds, μαζί με τυχόν ενήμερα δάνεια των ίδιων δανειοληπτών.

www.dikaiologitika.gr