Ένα μουσείο αφιερωμένο στη σημαντικότερη τροφή του ανθρώπου, το ψωμί!

Η ιστορία του στο χρόνο έχει ηλικία 10.000 χρόνια. Το ψωμί αποτελεί βάση της διατροφής του ανθρώπου και δε λείπει από αυτήν σε καμία περίοδο της ιστορίας του ανθρώπου.

Σε ένα πολύ φροντισμένο μουσείο, στο Κερατσίνι, υπάρχει ένα θεματικό μουσείο αφιερωμένο στον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί». Εμπνευστής του ο Νικόλαος Λούλης που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 άρχισε μεθοδικά να συλλέγει  αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειάς του, φόρμες ζύμης.

Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα και το νεώτερο του 20ου μ.Χ. αώνα.Μεταξύ των εκθεμάτων σημαντική είναι η συλλογή γραμματοσήμων, μεταλλικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από 53 χώρες, καθώς επίσης των καρτ ποστάλ και των μετοχών μύλων και αρτεργοστασίων. Ο χώρος κοσμείται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έργα τέχνης.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα του μουσείου μουσείου είναι η συλλογή των 500 σφραγίδων πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνεται και πληθώρα συγγραμμάτων. Το πρωτότυπο και εξειδικευμένο αυτό μουσείο είναι μοναδικό, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη ζύμη.

Ο σκοπός του Μουσείου Λούλη είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αλυσίδα «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί», να τονίσει τη σημασία του άρτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, στην ελληνική παράδοση και στην ορθόδοξη εκκλησία και να αναδείξει τη διατροφική αξία του σίτου ως την πολυτιμότερη τροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο και βρίσκεται στην οδό Σπετσών 1 στο Κερατσίνι, τηλ. 2104090164

 thetoc.gr