Γιορτή για την παγκόσμια ημέρα Θεάτρου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου

Για να τιμηθεί η μέρα αυτή το Σάββατο το βράδυ παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ ο μονόλογος του Γιάννη Λυρίτη με τίτλο «Διαφυγή», δίνοντας την ευκαιρία να την παρακολουθήσει ο εκάστοτε πολίτης ελεύθερα και δωρεάν

 

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Θεάτρου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε ο μονόλογος του Γιάννη Λυρίτη «Διαφυγή», που ερμήνευσε και σκηνοθέτησε ο κ Γιάννης Γ. Παπαθανάσης. Στην εκδήλωση μίλησε ο Φιλόλογος-Θεατρολόγος και μέλος του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ Γιώργος Μικέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην δημοκρατική πολιτεία στο Αρχαίο Δράμα και στην Πραγματικότητα του Κράτους.

Εκτός από την ομιλία, αναγνώστηκε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από την ηθοποιό κα Κάτια Ζαρκάδα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Μικέλλης μίλησε για την δημοκρατική πολιτεία στο Αρχαίο Δράμα και στην Πραγματικότητα του καιρού μας. Επέλεξε το θέμα αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα, το Παγκόσμιο Θέατρο οφείλει τα μέγιστα στο αρχαίο δράμα, αλλά και επειδή το αρχαίο δράμα και ειδικότερα η τραγωδία στηρίζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η θρησκευτική λειτουργία που έχει να κάνει και με την καταγωγή της τραγωδίας και ο δεύτερος είναι η δημοκρατία, η οποία αναπτύχθηκε στον πέμπτο αιώνα στην Αθήνα.

Κατά τον κ. Μικέλλη, όσο αναδείχθηκε η δημοκρατία, αναδείχθηκε και το αρχαίο δράμα. Όταν όμως η δημοκρατία έσβησε, στο τέλος του 431 που τελείωσε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, έσβησε και το αρχαίο δράμα. Οι δύο αυτές έννοιες, η δημοκρατία και το αρχαίο δράμα, είναι αλληλένδετες έννοιες. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην ομιλία του ο κ. Μικέλλης παρουσίασε κάποια παραδείγματα που συνιστούν το δημοκρατικό πολιτεύεσθαι έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το αρχαίο δράμα και επιχείρησε να δείξει στα αντίστοιχα φαινόμενα τι γίνεται στις μέρες μας.

Ο κ. Παπαναστασίου μίλησε για την αξία και τον πολιτισμό που παράγει το θέατρο και την ανάγκη όπου υπάρχει ώστε η ουσία των εννοιών αυτών να μεταφερθούν στις νέες γενιές, επισημαίνοντας ότι το θέατρο είναι ομαδική και κοπιαστική μορφή τέχνης.

Ο δήμαρχος Αγρινίου αποτύπωσε την ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, τονίζοντας ότι είναι βασικός μοχλός τέχνης για όλη την περιοχή. «Στόχος ως δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ είναι να προσφέρουμε όλοι μαζί στο θεατρικό κοινό παραγωγές υψηλού επιπέδου και να προτάσσουμε την αντίληψη ότι το θέατρο είναι πολιτισμός», δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η θέληση να αξιοποιηθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος της περιοχής. Συντελεστές της παράστασης που ακολούθησε ήταν:

Σκηνικά: Βασίλης Ραμμόπουλος – Νίκος Βελτσίστας

Μελοποίηση στίχων: Τζένη Θεοδωροπούλου

Φωτισμοί – Ηχητικά: Δημήτρης Παπαδάκης

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης – Νεκτάριος Παπαθανάσης

Κων/νος Χονδρός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA