Γιώργος Σταθάκης: Διασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει και προσδιορίζεται στα περίπου 5εκ. ευρώ καθώς έχουν δεσμευτεί από την Περιφέρεια άλλα 26,5, μέσω ΕΣΠΑ και την από Ε.Ε. 20,2εκ. Ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουνε μέσα στο 2020.

Όπως είπε, «προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου εντός της πενταετίας 2019-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου», προσθέτοντας ότι «σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, καλύπτοντας 120.000 νοικοκυριά, ενώ για την υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτούνται επενδύσεις που ανέρχονται στο ποσό των 51,8 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά την τροφοδοσία, αυτή θα γίνεται μέσω θαλάσσης σε υγρή μορφή, ενώ βασικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας, σύμφωνα με τον υπουργό. Σε αυτό το σημείο, τόνισε: «Λαμβάνουμε υπόψη τις εύλογες ανησυχίες τοή δήμου και εξασφαλίζουμε τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης, προκειμένου να προχωρήσει μία εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση».

Συνολικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, «η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη σοβαρή μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επαγγελματίες, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τριών πόλεων, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού της Πάτρας και ολόκληρης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «το διάστημα 2018-2020, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW και θα έχουν ως αποτέλεσμα επενδύσεις ύψους άνω των 2,5-3 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες ΑΠΕ». «Προκρίνουμε την ενθάρρυνση δραστηριοποίησης σε κάθε μορφή εγκατάστασης ΑΠΕ (αιολική, φωτοβολταϊκή, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, βιοµάζα, καύση βιοαερίου, ηλεκτρικών οχημάτων), με την υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού εργαλείου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δηλαδή το νομοσχέδιο-τομή για τις ενεργειακές κοινότητες» συμπλήρωσε.

«Ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε κατέχουν οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας» υποστήριξε ο υπουργός και εξήγησε: «Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα ανοίξει 28 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Η ΚΥΑ είναι σε στάδιο υπογραφών, αυτές τις ημέρες, ενώ χθες ανακοινώθηκε η δωρεά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις τράπεζες. Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ».

«Πιστεύουμε στη χάραξη στρατηγικών και μεθοδικών σχεδίων για την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τής περιοχής» ανέφερε τέλος ο κ. Σταθάκης.

thebest.gr

Β. Αποστόλου: Στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς η «Ελιά Καλαμάτας»