Γιάννης Βόγλης: «Από τα καλύτερα στην Ελλάδα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου»

 

Αποκαλυπτική συνέντευξη του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού – Τι λέει για το Αγρίνιο και τη σχέση Πολιτικής – Πολιτισμού!

Πρόκειται για έναν από τους πλέον ακούραστους «εργάτες» του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου. Ένας άνθρωπος, ο οποίος παρόλο τον δυναμισμό που πολλές φορές εξέπεμπε κατά τη διάρκεια ρόλων που υποδύονταν σε τηλεόραση και σανίδι, στην καθημερινότητά του διακρίνεται από σεμνότητα, ευγένεια και μετριοπάθεια, παρά τη μεγάλη δόξα και τη λαμπρή καριέρα που έχει γνωρίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας όπου και διαπρέπει εδώ και δεκαετίες.

Ο λόγος για τον «μεγάλο» Γιάννη Βόγλη, ο οποίος άνοιξε τα χαρτιά του στο ραδιόφωνο του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» με αφορμή την παράσταση «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ, στην οποία πρωταγωνιστεί και ανεβαίνει την ερχόμενη Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Ο Γιάννης Βόγλης όμως πάντοτε σχολιάζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και την επικαιρότητα, όντας «βαθύτατα πολιτικοποιημένος» όπως ο ίδιος συνηθίζει να δηλώνει. Για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής είχε μόνο καλά λόγια να πει, ενώ αναφορές έγιναν και στις σχέσεις πολιτισμού και… πολιτικής.

«Από τα καλύτερα στην Ελλάδα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου»

 «Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, με πολύ μεγάλα και σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός ότι το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος του Αγρινίου. Ένα κοινό ιδιαίτερα απαιτητικό και ομοιογενές. Η εικόνα του ΔΗΠΕΘΕ βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο και πλέον δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Δε σας κρύβω μάλιστα και αυτό σας το αποκαλύπτω. Παλιότερα δεν συμπεριλαμβάναμε καν στο πρόγραμμα των περιοδειών μας το Αγρίνιο, καθώς η εικόνα που είχαμε ήταν πολύ άσχημη. Σήμερα αποτελεί μία από τις πρώτες μας επιλογές, αμέσως μετά τα έργα που κατά καιρούς ανεβαίνουν αρχικά στην Αθήνα. Ήδη μάλιστα πληροφορούμαστε ότι στις δύο παραστάσεις που θα ανέβουν στο Αγρίνιο την Τρίτη θα σημειωθεί sold out, κάτι που αφενός μας χαροποιεί ιδιαίτερα και αφετέρου περιμέναμε».

«Οι απολίτιστοι… πολιτικοί μας»

«Μπορεί η λέξη πολιτική να είναι ομόρριζη της λέξης πολιτισμός, οι πολιτικοί όμως χωρίς περιστροφές μπορώ να σας πω ότι είναι απολίτιστοι. Βλέπετε τα αποτελέσματα. Ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που σημαίνει πραγματικά πολιτισμός. Και μάλιστα όσες φορές επιχείρησαν να παρέμβουν τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Αυτό σας το λέω για να ξεκαθαρίσω ότι ο πολιτισμός μας δεν έχει ανάγκη από καμία είδους πολιτική προστασία και ασπίδα. Παρά την κρίση θα τα καταφέρει».

«Επίκαιρο το έργο του Τσέχωφ»

«Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετέχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι, που καθηλώνει σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, όπου και αν έχει φιλοξενηθεί. Ο Θείος Βάνιας είναι ένα έργο του Τσέχωφ διαχρονικό και επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται μεταξύ άλλων αξίες όπως η φύση και το περιβάλλον. Γνωρίζει μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, γεγονός που μας συγκινεί, καθώς η ανταπόκριση του κόσμου παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πρωτοφανής».

Ο Γιάννης Βόγλης έχει αφήσει τη σφραγίδα του και στα ΔΗΠΕΘΕ όπου υπηρέτησε από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Στην επερχόμενη παράσταση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους Γιάννη Φέρτη, Στέλιο Μάϊνα, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρη Χαραλάμπους, σε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

aggelopoulos