ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΓιάννης Σπανός: Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που είχε «δεθεί» με τη Ναύπακτο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Γιάννης Σπανός: Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που είχε «δεθεί» με τη Ναύπακτο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Γιάννης Σπανός: Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που είχε «δεθεί» με τη Ναύπακτο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ο Γιάννης Σπανός ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 85 ετών. Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία. Ο Γιάννης Σπανός από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Ο Γιάννης Σπανός συνδέθηκε με μεγάλη φίλια με τον μεγάλο Ναυπάκτιο στιχουργό Κώστα Κωτούλα και πέραν της φιλίας τους υπήρξαν οι δημιουργοί πολλών μεγάλων επιτυχιών κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970 που όλοι τραγουδήσαμε και τραγουδάμε ακόμα.

Ο Γιάννης Σπανός φιλοξενούμενος από τον Κώστα Κωτούλα βρέθηκε στη Ναύπακτο για πρώτη φορά το Πάσχα του 1969 και από τότε ‘’δέθηκε ‘’με την πόλη.

Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Ναύπακτο πολλές φορές αφού θα είναι στη κριτική επιτροπή του φεστιβάλ ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’ ενώ δυο φορες το 2011 και το 2017 η Χορωδία Ναυπάκτου θα κάνει αφιερώματα στο έργο του ,ενώ και πρόσφατα αφιέρωμα έκαναν και τα εκπαιδευτήρια ‘Πάνου’’ .

Tό 2010 συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες στην συναυλία για την »ΑΛΚΥΟΝΗ»που διοργάνωσε ο Κώστας Κωτούλας στό Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι και ο Κώστας Κωτούλας έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2018.

Είχε γράψει ο Κώστας Κωτούλας:

Καλοκαίρι, λοιπόν, του ’69 ο Καμπανέλλης δίνει το σενάριο, δίνει τους στίχους για ένα μόνο τραγούδι και για λόγους που αγνοώ σταματάει εκεί. Η ταινία έχει αρχίσει και γυρίζεται στην Νάξο, κοντεύει να τελειώσει και λείπουν τα τραγούδια που πρέπει να πουν οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Τότε στην μεγάλη τους ανάγκη μου ζητάνε να γράψω εγώ τους στίχους και λόγω της φιλίας μου με τον Σπανό, αλλά και της επιθυμίας μου να πουν τραγούδια μου τραγουδιστές που αγαπάω δέχομαι και μάλιστα χωρίς αμοιβή. Αναβάλλω για λίγο τις διακοπές και στρώνομαι στην δουλειά να ετοιμάσω αυτά τα τραγούδια – πέντε στον αριθμό – κυριολεκτικά γράφοντας μέσα στο στούντιο και τα περισσότερα πάνω σε δεδομένες μουσικές.

Παρά τη βιασύνη του πράγματος, τα τραγούδια βγήκαν αρκετά καλά και δυο από αυτά, παρ’ όλο που κουβαλάνε σχεδόν σαράντα χρόνια στην πλάτη τους, τραγούδιουνται ακόμα και ο κόσμος τα έχει αγαπήσει. Αναφέρομαι στο ΜΑΥΡΟΜΑΛΛΟΥΣΑ ΚΟΠΕΛΙΑ και στο ΒΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΑ.

Σ’ αυτό το δεύτερο, μου βγήκε όλος ο καημός για ένα καλοκαίρι που ενώ θα μπορούσα να το περάσω στην πατρίδα μου την Ναύπακτο εγώ ήμουν μαντρωμένος σε ένα στούντιο γράφοντας στίχους.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Κώστα Κωτούλα:

e-nafpaktia.gr

Ισχυρός σεισμός κοντά στην Καστοριά

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr