Γιάνης Βαρουφάκης στην «FT»: «Ο κόσμος ζητά μια εναλλακτική στους μνημονιακούς μονοδρόμους»

Για την απόφασή του να συμμετάσχει το DiEM25 στις ευρωεκλογές μίλησε στην «FT» και στον Σωκράτη Τσόμπο, ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης του Πανευρωπαϊκού Πολιτικού Κινήματος στο Αγρίνιο, την περασμένη Δευτέρα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις επτά τομές που προτείνει για τη χώρα ως «μετριοπαθή και ταυτόχρονα ρηξικέλευθη πρόταση για την απόδραση από την χρεοδουλοπαροικία».

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Κύριε Βαρουφάκη τι είναι και γιατί DiEM25;

To DiEM25 είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που θέλει να φέρει κοντά όλους τους ευρωπαίους δημοκράτες στη βάση της πολιτικής ζύμωσης, πέρα από εθνικούς και άλλους διαχωρισμούς. Στο Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει το αρκτικόλεξο DiEM, θεωρούμε πως πρέπει να δράσουμε σύντομα και μεθοδικά για να αποτρέψουμε τη διάλυση της ένωσής μας και θέτουμε ως ορόσημο για την ευόδωση αυτού του πραγματικά δύσκολου και σύνθετου εγχειρήματος το 2025. Αναφορικά με την Ελλάδα, το κίνημά μας, που σύντομα θα αποκτήσει και κομματική μορφή, πρεσβεύει επιτακτικά την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά της ιδιάζουσας αποικίας χρέους που έχουμε βρεθεί, η οποία καταστρατηγεί, ουσιαστικά εκφυλίζει, τη δημοκρατία μας, επιβάλλοντας μία και μοναδική πολιτική ασχέτως της λαϊκής βούλησης, όπως βιώσαμε όλοι πολύ καλά το 2015.

Επτά άμεσες τομές: Πραγματική εναλλακτική πρόταση; Ουτοπία ή άλμα στο κενό;

Η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, οι επτά τομές δηλαδή που το DiEM25 προτείνει για τη χώρα, αποτελούν μια μετριοπαθή και ταυτόχρονα ρηξικέλευθη πρόταση για την απόδραση από την χρεοδουλοπαροικία που έχουμε βρεθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η πρόταση είναι απόλυτα ρεαλιστική, προτείνοντας αυτά που ο ορθός λόγος επιτάσσει για να ορθοποδήσουμε: μείωση της φορολογίας, τερματισμός του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ασφυξίας του επιχειρείν και της περαιτέρω απορρύθμισης του εργασιακού. Άλμα στο κενό είναι αυτό που βιώνουμε όλη την μνημονιακή περίοδο.

Η επιτυχημένη εκδήλωση στο Αγρίνιο -μεγάλη συμμετοχή κόσμου -σημαίνει και απήχηση των θέσεων σας; Τι σας ζητά και τι ζητάτε από την ελληνική κοινωνία;

Στις μέχρι στιγμής στάσεις της περιοδείας μας σε όλη την Ελλάδα, η απήχηση είναι πολύ ικανοποιητική και η ανταπόκριση του κόσμου ιδιαίτερα θετική, όπως έγινε και στο Αγρίνιο. Ο κόσμος αυτό που ζητά είναι μια εναλλακτική στους μνημονιακούς μονοδρόμους. Θέλει έναν πολιτικό φορέα με συμπαγείς προτάσεις απέναντι στην μνημονιακή ΤΙΝΑ. Αυτό επιδιώκουμε, να καταστούμε η πολιτική φωνή και θέση όλων εκείνων που θέλουν να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία από το σημερινό τέλμα και μαζί τους, συλλογικά, να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια στον τόπο μας. 

Η Ευρώπη είναι το «πρόβλημα» γιατί όμως είναι ταυτόχρονα και η «λύση»;

Η παρούσα Ευρώπη είναι το πρόβλημα, το κυρίαρχο αφήγημα της λιτότητας, της ανταγωνιστικότητας, της θεώρησης πως η ευημερία του κεφαλαίου πρέπει να προηγείται εκείνης των ανθρώπων. Είμαστε όμως δομικά κομμάτι αυτού του ιστορικού εγχειρήματος που αποτελεί η ΕΕ. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι μπορεί να αλλάξει το τρέχον κυρίαρχο αφήγημα; Θέλουμε να πιστεύουμε πως ναι, πως η ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί προοδευτικά, να οδηγηθεί σε μια πολιτική και δημοσιονομική ένωση που να υπηρετεί τους πολίτες της και όχι τις ελίτ και τις κατά τόπους ολιγαρχίες. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα διαλύσουμε την ΕΕ, είμαστε αυτοί που στεκόμαστε απέναντι στην τρέχουσα δομή και ιδεολογία της και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των συσχετισμών.

Πατριωτικό καθήκον η υπέρβαση του «Μακεδονικού»;

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται γονατισμένη, σε κατάσταση μόνιμης κρίσης, υπό τα δεσμά μιας χρεοδουλοπαροικίας που μονιμοποιείται την ώρα που τρόικα και κυβέρνηση προσποιούνται ότι ήγγικεν το τέλος της. Την στιγμή αυτή, τώρα που η πατρίδα ερημοποιείται – με τους νέους να μεταναστεύουν καθημερινά και τις επιχειρήσεις είτε να κλείνουν είτε να αποχωρούν – οι υπερ-πατριωτικές κορώνες για την ονομασία της γειτονικής χώρας αποτελούν άκρον άωτον υποκρισίας. Το 2018 ο αυθεντικός πατριωτισμός απαιτεί από εμάς να μην αποπροσανατολιστούμε από το μέγα ζητούμενο της εποχής μας: την απελευθέρωση της χώρας από τους δανειστές και την ιδιόμορφη αποικία χρέους στην όποια έχουν καταδικάσει (σε αγαστή συνεργασία με την εγχώρια ολιγαρχία) την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Για να αποτραπεί αυτός ο αποπροσανατολισμός, και να επανακτήσουμε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία που έχουμε τόσο τραγικά απολέσει, απαιτείται λογική, αρετή αλλά και τόλμη.

Θέατρο του παραλόγου η Βουλή των Ελλήνων;

Μα δεν είναι; Έχουμε ένα κοινοβούλιο όπου η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση υπερψηφίζει μέτρα που ιδεολογικά διαφωνεί, με την επίσης υποτιθέμενη οικονομικά φιλελεύθερη αξιωματική και μείζονα αντιπολίτευση να καταψηφίζει πολιτικές που ιδεολογικά συμφωνεί. Ε, αν αυτό δεν συνιστά θέατρο του παραλόγου, τότε τι;

Ειρήνη Λαγούδη: Βίντεο ντοκουμέντο «δείχνει» αυτοκτονία – Νέα ανατροπή στο θρίλερ της Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ…