Γ. Βαρεμένος: Αποστολή στα στρατόπεδα προσφύγων της Τουρκίας

Επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, στο πλαίσιο αποστολής…

varemenos-prosfyges-1

Επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, στο πλαίσιο αποστολής της Επιτροπής Μετανάστευσης του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που περιελάμβανε και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

Κατά τις επαφές αυτές, ο κ. Βαρεμένος διατύπωσε την άποψη ότι η λύση του προβλήματος όπως εμφανίζεται σήμερα, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και από τις δύο πλευρές και ότι, με την εφαρμογή της, αποδείχθηκε ότι η γειτονική χώρα μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροές καθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτές μειώθηκαν από 7.000 ημερησίως το 2015, σε 50 μετά τη συμφωνία.

Στην παρατήρησή του, γιατί δεν ελεγχόταν αποτελεσματικά το κύκλωμα των δουλεμπόρων που δρούσε στα τουρκικά παράλια, ο αρχηγός του τουρκικού Λιμενικού Σώματος διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι υπήρχε συνεργασία των δουλεμπόρων με αντίστοιχους στη Λέσβο, αντιπαραθέτοντας την εκεί κατάσταση με ό,τι συμβαίνει στην Κω.

Η Τουρκία έχει δεχθεί ήδη 3.000 πρόσφυγες και αντιμετωπίζει το φαινόμενο ως μακροπρόθεσμο ή και μόνιμο, προσφέροντας υπηκοότητα σε επιστημονικό καιειδικευμένο προσωπικό, αντιμετωπίζει όμως συχνά, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, άρνηση από εκείνους που διαθέτουν αυτά τα προσόντα, καθώς επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Πάντως, οι περισσότεροι πρόσφυγες που συνάντησε ο κ. Βαρεμένος, προέρχονται από το Χαλέπι και επιθυμούν να επιστρέψουν εκεί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Μοιάζει μάλιστα απίστευτο το γεγονός, όπως ο ίδιος σχολιάζει, ότι αυτά τα χρόνια και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, έχουν καταγραφεί στην Τουρκία 200.000 γεννήσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί, γεγονός που αποδίδεται στο αίσθημα ασφάλειας που σταδιακά ανακτούν όσοι καταφέρνουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη θέλησή τους να μη χαθεί μια γενιά.

varemenos-prosfyge2

varemenos-prosfyges3

varemenos-prosfyges-1

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»