«Φτωχή» η Αιτωλοακαρνανία ως προς την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων της

Στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν μόνο 1.000 κατοικίες μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»

Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δεύτερου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την υποβολή αιτήσεων, σηματοδοτώντας έτσι ουσιαστικά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος. Το νέο στοιχείο είναι πως αυτή τη φορά οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, όπως και η διεκπεραίωσή τους. Η δυνατότητα του ενδιαφερόμενου να λάβει δάνειο για την υλοποίηση του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μέσω αυτής επίσης θα ενημερωθεί για το αν το δάνειο που ζήτησε εγκρίθηκε ή όχι.

Ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ. Οι δαπάνες που προβλέπονται για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου θα αφορούν την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης κλπ.

Το νέο πρόγραμμα, απευθύνεται σε ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων που έχουν καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και σε χαμηλότερη απ αυτή κατηγορία. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε προ ημερών εσπερίδα σχετικά με το θέμα, παρουσιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, στην οποία ομιλητής ο Μηχανολόγος Μηχανικός Θεόδωρος Τζογάνης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα, το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Έτσι, λαμβάνει επιδότηση το 60% των ιδιοκτητών με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001 – 15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Στις έξι εκ των επτά κατηγοριών που προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις τέσσερις πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες κατηγορίες. Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων και για τις υπόλοιπες κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να καλύπτουν στο 70% της κατανάλωσης της πρωτογενούς ενέργειας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπλέτσα, «υπάρχει μεγάλη «φτώχεια» ως προς τα ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων και κυρίως στο κτίρια που είναι άνω των 15 με 20 έτη. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από τους ενδιαφερόμενους για να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, αλλά το πρόγραμμα δεν είναι αντίστοιχο των προσδοκιών, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν 1.000 κατοικίες, ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον λόγο αυτό είναι 13,5 εκατ. ευρώ. Από τον αριθμό των 1.000 κατοικιών πιστεύουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία θα λάβει το 40%. Όπως και να χει όμως, απαραίτητο είναι πρώτα ο ενδιαφερόμενος να φτιάξει ενεργειακό πιστοποιητικό» συμπλήρωσε ο κ. Μπλέτσας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

«Εκστρατεία» ενημέρωσης σε Σχολεία του Αγρινίου για τον 30χρονο παιδόφιλο – Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία! (ΗΧΗΤΙΚΟ)