Φωτίου από Πάτρα: Ίδρυση τμήματος επιθεώρησης εργασίας στο Μεσολόγγι – 19 νέοι παιδικοί σταθμοί το 2018 στην Δυτική Ελλάδα

Tο 10,8 % του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας είναι ενταγμένο στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», δηλαδή 73.218 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 7.610,018 ευρώ. Οι άνεργοι που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικούς Εισοδήματος Αλληλεγγύης στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα 10.540 άτομα και το 10% θα μπει στην εργασία, ανέφερε μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου από την Πάτρα και το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Σχετικά με τα σχολικά γεύματα στην Δυτική Ελλάδα θα καλυφθούν, σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, «οι ανάγκες σίτισης σε 102 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανέμονται κάθε μέρα συνολικά 14.260 ζεστά γεύματα».

Παράλληλα η αν. Υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία 19 νέων βρεφονηπιακών σταθμών στη Δυτική Ελλάδα εντός του 2018. Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν φέτος σε 15 δήμους με στόχο να καλύψουν 475 νέες θέσεις παιδιών. Το κόστος του εξοπλισμού θα ανέλθει στα 850.000 ευρώ.

«Στο πλαίσιο του δικτύου κοινωνικής προστασίας», συνέχισε η Θεανώ Φωτίου, που δημιουργούμε με τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 Κέντρα Κοινότητας, 1 παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και 8 παραρτήματα Ρομά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών-καταυλισμών Ρομά» και πρόσθεσε ότι «η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, συνολικά 74 οικισμούς Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα». Όπως σημείωσε, «στους 15 από τους οικισμούς, οι 1.579 διαμένοντες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για αυτό προχωράμε στη μετεγκατάστασή τους με σχέδια του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες».

Επίσης, είπε ότι «σε 27 οικισμούς, όπου 7.468 άτομα ζουν σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα και ελλιπείς υποδομές παρεμβαίνουμε αναβαθμίζοντας τα δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με τη δημιουργία πολύκεντρων». Ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «σε 32 οικισμούς 7.197 άτομα ζουν σε σπίτια σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων και σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιδοτήσουμε το ενοίκιο και την απασχόληση». Τέλος, είπε ότι «μέσα στο 2018 προχωράμε στη Δυτική Ελλάδα σε δράσεις συνολικού κόστους 12.210.000 ευρώ, για περίπου 10.500 ωφελούμενους Ρομά».

«Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Με τα αντίμετρα, το 2019, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ», είπε κατά τα λοιπά η κυρία Φωτίου.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης μας, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους». Επίσης, η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια ευρώ, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί και από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000 ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 40%.

«Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας του παιδιού», συνέχισε η Θεανώ Φωτίου από το ίδιο κοινωνικό πακέτο, 40.000.000 ευρώ θα δοθούν για τα ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα, δηλαδή περίπου 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν καθημερινά ένα ζεστό γεύμα». Ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «15.000.000 ευρώ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες μονάδες το 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις, πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων που διατίθενται δωρεάν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση».

«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως υποχρέωση την αξιοπρεπή εργασία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας νωρίτερα στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα.

«Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατίας να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται, να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, για να συμπληρώσει: «Σε αυτό το πεδίο έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες».

Και εξήγησε:

«Η πρώτη, αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η δεύτερη, είναι να δούμε πως η αόρατη εργασία θα γίνει ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».

«Οφείλουμε» επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου «το νέο παραγωγικό μοντέλο να εξασφαλίζει προστασία στην εργασία και κοινωνική συνοχή, μέσα από αποτελεσματικές δομές κοινωνικού κράτους».

Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι, που όπως είπε, «αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της περιφερειακής ενότητας».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι «στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια πολλές εργατικές διαφορές με την πλειοψηφία αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές».

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε» συνέχισε «την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις».

Το 2018, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «θα αποτελέσει τη χρονιά όπου ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την έναρξη ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας και στον αγροτικό χώρο», τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας».

Σχετικά πάλι με τις δράσεις στη Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιφέρειας και για τις οποίες το υπουργείο Εργασίας, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, προσπάθησε να δώσει λύση σε μια σειρά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή».

Ακόμη, ενημέρωσε ότι «ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής, όπως στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ αυτές τις μέρες» όπως πρόσθεσε, «ολοκληρώνεται η διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος στους εργαζόμενους του καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας».

Το ίδιο, όπως τόνισε, «θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας», αναφέρει το ΑΠΕ.

Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας περίπου 1.100 άνεργοι βρήκαν μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις. Σχεδόν 5.500 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 1.599 (29,29%) εντάχθηκαν σε εργασία, μετά το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, όπως γράφει ο δημοσαιογράφος του thebest.gr Θάνος Χριστακόπουλος, στην Περιφέρεια υπάρχουν 36 Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, εκ των οποίων οι 20 δημιουργήθηκαν με το νέο νόμο. Από αυτούς, 16 δραστηριοποιούνται στην Αχαΐα, 10 στην Αιτωλοακαρνανία και 10 Ηλεία. Η οικονομική τους δραστηριότητα εκτείνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ανακύκλωση, την ένδυση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την εστίαση και τη διαφήμιση.

Τα κέντρα υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου έτους στις Περιφέρειες, θα δώσουν ώθηση σε ένα πεδίο που είναι αναπτυγμένο στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά όχι στην Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία θα λειτουργήσουν 3 Κέντρα υποστήριξης, 2 στην Αχαΐα και 2 στην Ηλεία. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές που θα διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», επισήμανε η κυρία Αντωνοπούλου.

Όπως ανέφερε η Αν. Υπουργός «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, από το 26% στο 20%, ωστόσο είναι γεγονός ότι η υποχώρηση της ανεργίας δεν είναι το ίδιο αισθητή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και για αυτό το λόγο προχωρούμε στη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και οι συλλογικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και οι κοινωνικοί εταίροι».

«Οι περιφερειακές επιτροπές», συνέχισε η κ. Αντωνοπούλου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καθώς με βάση τις τοπικές ανάγκες αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης και τα επενδυτικά σχέδια που προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα προωθούνται προγράμματα που θα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση. Με άλλα λόγια, επιδιώκουμε να υπάρξει σε περιφερειακό επίπεδο μία διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς». Όπως τόνισε η Αν. Υπουργός «ο μηχανισμός Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που για πρώτη φορά πλέον διαθέτει η χώρα, «ακούει» την αγορά σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, καταγράφει τάσεις, προοπτικές και ανάγκες βάσει των οποίων σχεδιάζονται τα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Με τη στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση καταφέραμε ένας στους τρεις καταρτιζόμενους ανέργους να βρίσκει δουλειά μετά το τέλος της κατάρτισης.»

«Η περιφερειακή διάσταση δε διατρέχει μόνο τις πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόζουμε, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου λέγοντας ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα στη Δυτική Ελλάδα, στις περιφερειακές ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, θα δημιουργηθούν συνολικά επτά Κέντρα Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας».

Αγρίνιο: Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου της Μιράντας – «Καμπάνες» από την δικαιοσύνη σε τρία άτομα!