Μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία του Αγρινίου

«Αγώνας δρόμου» από τους ασθενείς για να βρουν αντιικά φάρμακα, για ρευματοπάθειες, για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, ακόμη και φάρμακα για την υπέρταση, αντιρρευματικά ή αντιπηκτικά

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες και τα παράπονα από ασθενείς του Αγρινίου που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζητούν αγωνιωδώς φάρμακά χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η έλλειψη παρουσιάζεται κυρίως σε αντιικά φάρμακα, καθώς η γρίπη φαίνεται πως ακόμα βρίσκεται σε έξαρση.

Το τελευταίο διάστημα, και κυρίως από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ασθενείς που «φωνάζουν» ότι δεν βρίσκουν φάρμακά στα φαρμακεία πληθαίνουν.

Μάλιστα, οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τεράστιες και ξεπερνούν τα «σύνορα» του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως και η σοβαρότητα του ζητήματος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το θέμα που θα μονοπωλήσει και θα είναι πρώτο στην ατζέντα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών στις 16 και 17 Μαρτίου είναι: «γιατί δεν έχουμε φάρμακα, ευθύνες, λύσεις και προτάσεις».

«Μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου η διαθεσιμότητα των φαρμάκων και η εξυπηρέτηση των παραγγελιών των φαρμακοποιών ήταν κανονική. Η κατάσταση από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά άλλαξε άρδην. Πλέον υπάρχει δυσκολία στην εύρεση φαρμάκου. Στέλνουν στον πολύ μικρότερες ποσότητες από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Ταλαιπωρείται ο κόσμος και δεν βρίσκει το φάρμακο που έχει ανάγκη. Ως προς τα αντιικά, τα φάρμακα που διαπιστώνεται έλλειψη είναι αυτά που βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού» δήλωσε στη «Σ» ο εκπρόσωπος του συλλόγου φαρμακοποιών Τριχωνίδας στον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο, φαρμακοποιός Χρήστος Γκούντας.

Ωστόσο, στα φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα για ρευματοπάθειες, σε εισπνεόμενα για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμη και σε φάρμακα για την υπέρταση, αντιρρευματικά και  αντιπηκτικά.

«Ο χρόνος αναμονής ενός ασθενούς για το φάρμακό του δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να είναι δύο μέρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τις 10. Το περασμένο Σάββατο είχα εφημερία. Ζήτησα από εταιρεία φάρμακο αντιρρευματικό και μου είπαν πως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η παραγγελία μου. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και παιδευόμαστε, όπως επίσης και οι φαρμακοποιοί για να καλύψουμε τον ασθενή χωρίς όμως να υπάρχουν φάρμακα. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία» σημείωσε ο κ. Γκούντας, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «η αιτία των ελλείψεων είναι σύνθετο φαινόμενο. Είναι οι χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, οι οποίες ευνοούν τις εξαγωγές και οι εκπτώσεις που υποχρεούνται οι εταιρείες να δίνουν στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να «πλαφονάρουν» τα φάρμακά τους για να ελέγχουν τους τζίρους τους, αλλά το σημαντικότερο είναι η μειωμένη κερδοφορία που παρουσιάζουν οι εταιρείες στην Ελλάδα, λόγω της μείωσης των τιμών. Προτιμούν να στέλνουν σε άλλες χώρες που κοστίζουν περισσότερο τα φάρμακα και έχουν υψηλότερο κέρδος, παρά στην Ελλάδα».

Εφημερίδα «Συνείδηση»

Ναυπακτία: Τσουχτερά πρόστιμα σε καταστήματα για το κάπνισμα