Φαγητό σε 500 άτομα μοίρασε στις γιορτές ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Φαγητό σε 500 άτομα μοίρασε στις γιορτές ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

 

Διαρκώς αυξανόμενη η ζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα

 

 

Αγώνα δρόμου κάνουν οι άνθρωποι του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συσσιτίων, αφού οι προσφορές πολιτών και φορέων έχουν μειωθεί. Κατά την περίοδο των εορτών, όπως αναφέρει ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου και πρωτεργάτης των συσσιτίων, Κωνσταντίνος Καντάνης, μοιράστηκαν 500 μερίδες, σαφώς λιγότερες απ’ όσες συνηθίζεται τις υπόλοιπες ημέρες. Ο λόγος ήταν ότι αρκετοί τρόφιμοι ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Γενικότερα, στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου και ειδικότερα του Πνευματικού κέντρου, της Αγίας Ευαγγελίστριας είναι εγγεγραμμένα 318 άτομα και 228 οικογένειες. Τις γιορτινές μέρες εκτός από το βασικό γεύμα, το μενού περιελάμβανε επιπλέον, κρασί, γλυκά, βασιλόπιτα, λαχανικά και φρούτα, ενώ στους τροφίμους δόθηκαν και δώρα!

 

Βέβαια, η γιορτινή αυτή προσφορά καλύπτει τις ανάγκες μέχρι και τα Θεοφάνεια. Μετά τις γιορτές υπάρχει η εκκρεμότητα να ενταχθούν στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου ακόμη 16 άτομα.

πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης
πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης

«Η κάρτα σίτισης που δίνεται από το κράτος δεν επαρκεί. Θεωρούμε πως η βοήθεια ήταν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη όταν κάποιοι φορείς έδιναν με ειλικρίνεια τα απαραίτητα στον κόσμο. Ο καταμερισμός ήταν καλύτερος τότε» επισήμανε στη «Σ» ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «υπήρχαν έκτακτες περιπτώσεις μέσα στις γιορτές. Ανήμερα των Χριστουγέννων ήρθαν κάποιες οικογένειες που μας είπαν ότι έχουν πρόβλημα με την σίτιση τους. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, αλλά γενικότερα δεν έχουμε την δυνατότητα όπως στην Αθήνα να προσθέτουμε σε όποιον θέλει φαγητό ανά πάσα στιγμή. Κάνουμε το κουμάντο μας για 250 μερίδες. Αρκετές φορές βέβαια κάναμε επιπλέον παρεμβάσεις λ.χ για κρατουμένους και ανήλικα παιδιά. Τα άτομα που ήρθαν τα Χριστούγεννα δεν ήταν περιθωριακά. Προσπαθούμε να στηρίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους συνανθρώπους μας, αλλά πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία εγγραφής τους, ώστε να προετοιμαζόμαστε και εμείς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κάνουμε τις ίδιες κινήσεις όπως όταν ξεκινήσαμε. Από την αρχή της λειτουργίας των συσσιτίων, από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα οι μερίδες που δόθηκαν έχουν ξεπεράσει τις 240.000»!

Αρωγοί στην προσπάθεια των ανθρώπων του Αγίου Δημητρίου είναι σχολεία, πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και φορείς. «Η προσφορά των συμπολιτών μας φτάνει μέχρι και την προσφορά γουρουνιών» τόνισε ο π. Καντάνης, ο οποίος επιπροσθέτως ανάφερε ότι: μέσα στις γιορτές οι προσφορές ήταν αρκετές. Θα έχουμε δυσκολία όμως από δω και πέρα, όπως είχαμε και από τον Αύγουστο και έπειτα. Μας βοηθούν ακόμη και τώρα τα σώματα ασφαλείας, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Από τις εισπράξεις του Φιλανθρωπικού Αγώνα Μπάσκετ που διοργανώθηκε θα λάβουμε και εμείς ένα ποσό και αυτό μας βγάζει από τη δύσκολη θέση».

Ακόμη, όπως τονίζει ο π. Καντάνης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο της εκκλησίας καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών συνέχισε να λειτουργεί, ακόμη και με πρωινά μαθήματα, ενώ προχθές παρατέθηκε γεύμα προς τους εθελοντές εκπαιδευτικούς και κάτι ανάλογο προγραμματίζεται και με τις εθελόντριες των συσσιτίων.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»      

 

ΔΙΑΒΑΣΤΑ ΑΚΟΜΑ:

Φωτιά η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία