Σε έξαρση η γρίπη – Χρήσιμες συμβουλές από τον Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο Γιώργο Κατσουράκη

Από την φάση των ιώσεων, που διαρκεί συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και περίπου λίγο μετά τις γιορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, περάσαμε πλέον στη φάση της γρίπης που διαρκεί από την περίοδο μετά τις γιορτές έως περίπου τον Μάρτιο. Η γρίπη είναι κάτι που παρουσιάζεται ξαφνικά και αυτή την εποχή και είναι σε έξαρση στην περιοχή! Οι νοσηλείες που έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο Αγρινίου είναι αρκετές.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, ακόμη και 39 ή 40, οι κρυάδες, ο πονοκέφαλος, τα παχύρευστα φλέγματα και οι μυαλγίες. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα πρώτα και παρουσιάζονται σε έντονο βαθμό, όπως επίσης στα συμπτώματα της γρίπης συγκαταλέγεται και η μείωση της όρεξης για το φαγητό, ο έμετος και η διάρροια.

Στις υποομάδες της γρίπης συγκαταλέγεται και ιός Η1Ν1. Για το ιό αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιεύει λίστες με επιβεβαιωμένους θανάτους ανά την Ελλάδα από τον Η1Ν1. Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πανελλαδικό επίπεδο και για το γεγονός ο Αγρινιώτης Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης τονίζει: «υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε πανελλαδικό επίπεδο από τον Η1Ν1 από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για να επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1 πρέπει να σταλεί δείγμα στο ΠΑΣΤΕΡ στην Αθήνα και από εκεί μόνο επιβεβαιώνεται. Τα άτομα που απεβίωσαν δεν είχαν εμβολιαστεί. Στο Αγρίνιο η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει κάτι για περιστατικό Η1Ν1. Είναι πολύ πιθανό να έχουν νοσηλευτεί περιστατικά Η1Ν1 στο νοσοκομείο , αλλά πάντα μια απλή νοσηλεία ποτέ δεν επιβεβαιώνει τον ιό Η1Ν1. Για να αποδειχτεί πως ο ασθενείς φέρει τον ιό θέλει συγκεκριμένες εξετάσεις που γίνονται συνήθως σε ανθρώπους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η γρίπη διαθέτει πολλές υποομάδες και μεταξύ αυτών και ο ιός Η1Ν1. Είναι πιθανόν κάποιοι να έχουν Η1Ν1, αλλά να μην είναι τόσο βαριά που να μην έχουν περεταίρω προβλήματα από αυτά της απλής γρίπης».

Σχετικά με την γρίπη ο κ. Κατσουράκης αναφέρει: «τις δύο πρώτες ημέρες πρέπει να λαμβάνει κάποιος αντιπυρετικά για να δει ο ασθενής πως θα πάει ο πυρετός του και μετά ο γιατρός είναι απαραίτητος γιατί το πιθανότερο είναι πως υπάρχει μικρόβιο και θα χρειάζεται αντιβίωση, η οποία δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Η μετάδοση συνήθως ξεκινάει από την ώρα που ξεκινάνε τα συμπτώματα και για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ο τρόπος μετάδοσης είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, η χειραψία, ή μεταδίδεται όταν αγγίξουμε το χερούλι της πόρτας και να βάλω το χέρι στο πρόσωπό μας, η μέσω παρουσίας μας σε κλειστό χώρο στον οποία βήχουν αρκετά άτομα. Για να προφυλαχθεί κανείς θα πρέπει να εφαρμόζει πιστά τους κανόνες υγιεινής, να πλένει καλά τα χέρια του, να απολυμαίνει το χερούλι της πόρτας, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή κλπ. Οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι λ.χ. με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ. Μια απλή γρίπη σε έναν άνθρωπό που δεν εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες το πιθανότερο είναι να τον ταλαιπωρήσει. Στην περίπτωση αυτή όσο και να τον ταλαιπωρήσει να μην του δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Σε κάποιον όμως με καρδιολογικά λ.χ. προβλήματα μπορεί να τον επηρεάσει πολύ και να τον «γυρίσει» σε πνευμονία και ίσως βαριάς μορφής και να χρειάζεται ακόμη και η νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται πάντα για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. Τα εμβόλια δεν είναι μαγικά, εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά. Είναι πιθανό να περάσουμε γρίπη ακόμη και αν έχουμε κάνει εμβόλιο, αλλά θα είναι ελαφριά η περίπτωση. Ο κόσμος θεωρεί πως αν ταλαιπωρείται για ένα μήνα ξανακύλησε στην γρίπη, αλλά επί της ουσίας η μεγάλη αυτή ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι δεν έχει περάσει εντελώς η ασθένεια με αποτέλεσμα να νοσήσει, να γίνει καλά και να νοσήσει για δεύτερη φορά. Όταν ο πυρετός επίσης ανεβοκατεβαίνει σημαίνει πως η γρίπη δεν έχει «πιάσει» βαριά τον ασθενή. Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή θα νιώθει αδιαθεσία και πονοκέφαλο. Τότε πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό. Βασικό είναι τα αντιβιοτικά να μην καταναλώνονται χωρίς εντολή γιατρού. Πολλοί κάνουν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών λανθασμένα. Η κάθε αντιβίωση είναι για διαφορετικό μικρόβιο και δεν κάνει για όλα τα μικρόβια. Αν λαμβάνουμε αντιβίωση χωρίς την συμβουλή του γιατρού κάνουμε κακό, παρά καλό».

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Θερίζει η γρίπη στην Ελλάδα – 18 οι νεκροί, οι 12 σε μια εβδομάδα