«Φρένο» στα πλημμυρικά φαινόμενα – Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο ΓΟΕΒ Αχελώου

Με σκοπό την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται συνεχώς λόγω της χρήσης των αρδευτικών διωρύγων Δ20 και Δ28 για την αποστράγγιση των λιμνών της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του ΓΟΕΒ Αχελώου, με τη συμμετοχή των Πρόεδρων των ΤΟΕΒ της περιοχής, της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριαντάφυλλου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αγρινίου, του Αντιδημάρχου Αιτωλικού και του Προέδρου του Φορέα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Το τελευταίο διάστημα, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή «χτυπούν» κόκκινο, τα προβλήματα στις διώρυγες Δ20 και Δ28 συνεχώς πολλαπλασιάζονται, ενώ μια πιθανή μεγαλύτερου μεγέθους ζημιά, θα προκαλούσε στάση της αρδευτικής περιόδου, επακόλουθο της οποίας θα ήταν η ξηρασία και η καταστροφή των καλλιεργειών. Στον αντίποδα, η μόνη σύννομη λύση, αλλά και αυτή που εφαρμόζονταν δεκαετίες πριν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστα Βήττα, είναι η «χρήση» για αποστράγγιση του Δίμηκου ποταμού, ο οποίος έχει να καθαριστεί πολλά χρόνια.

ΓΟΕΒ Αχελώου

Η σύσκεψη αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά συσκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο ΓΟΕΒ Αχελώου. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Βήττας δήλωσε στη «Σ»: «Οι διώρυγες είναι αρδευτικές και χρησιμοποιούνται για την αποστράγγιση με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές δημιουργώντας μονίμως προβλήματα στους αγρότες και στο ΤΟΕΒ. Προσπαθούμε μέσα από την συνάντηση αυτή και με άλλες που θα πραγματοποιήσουμε, να δώσουμε λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Ναι μεν θέλουμε να αποστραγγίζονται οι λίμνες, αλλά με σύννομο τρόπο και να μην επιβαρύνονται μόνιμα οι αγρότες. Θέλουμε να δούμε ποιοι είναι οι ωφελούμενοι από την όλη διαδικασία και να δοθεί λύση από αυτόν που είναι υπεύθυνος. Η σύννομη λύση είναι τα νερά να φεύγουν μέσω του ποταμού Δίμηκου στον Αχελώο. Έτσι ήταν σχεδιασμένα τα υδραυλικά έργα όταν κατασκευάστηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιείται καθόλου το πλάνο αυτό γιατί ο ποταμός δεν έχει καθαριστεί. Αν προχωρήσουν οι αρμόδιοι στον καθαρισμό του, τότε μπορούν τα νερά να παροχετεύονται. Αν γίνει μια συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων πιστεύουμε πως θα υπάρξει λύση.

ΓΟΕΒ Αχελώου

Οι διώρυγες Δ20 και Δ28 που χρησιμοποιούνται είναι 50 ετών και δεν μπορούν να αντέξουν άλλη χρήση πέραν της αρδευτικής. Επανειλημμένα έχουμε πει πως λόγω της χρήσης τους, προκαλούνται ζημιές στις διώρυγες. Έχει μία συμμετοχή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά η ουσία είναι πως μια πιθανή μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει στάση της αρδευτικής περιόδου επακόλουθο της οποίας θα είναι η ξηρασία και η καταστροφή των καλλιεργειών. Καλούμε τους αρμόδιους να πάρουν θέση και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να λύσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί και συνολικά, δεδομένου πως με μαθηματική ακρίβεια το πρόβλημα στο μέλλον θα μεγαλώσει. Επίσης είμαστε κατά της εισροής υδάτων στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και το αποδεικνύουμε ανοίγοντας τις διώρυγες. Παράλληλα επισημαίνουμε πως δεν έχουμε την ευθύνη για τη σήραγγα της Λυσιμαχείας, καθώς την ευθύνη την έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ποτέ εμείς δεν συναινέσαμε να πέσουν νερά στη Λιμνοθάλασσα και το αποδεικνύουμε με έγγραφα και δημόσιες τοποθετήσεις μας».

Κώστας Χονδρός

Πού θα βρίσκεται η Κινητή Αστυνομική Μονάδα Αιτωλίας