Όλα έτοιμα για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – Η εικόνα στο Αγρίνιο

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών, το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών, που είναι μια αδικία και μάστιγα στη χώρα».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως ο νέος αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί με τη συμβολή και της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Χωρίς τη συνδρομή τους, «δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δυνατότητες που έχει ένας πολίτης για να καταγγείλει παραβάτες, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα τριψήφιο νούμερο καταγγελιών, το οποίο θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα.

«Θα υπάρξει τριψήφιο νούμερο που θα μπορείς να καλέσεις τη δημοτική αστυνομία ή την αστυνομία, που θα δίνει πρόστιμο στον ιδιώτη και υπερδεκαπλάσιο πρόστιμο στον καταστηματάρχη», εξήγησε ο υπουργός.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν μόνο «στα χαρτιά»

Ανενεργός ήταν μέχρι σήμερα ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε ορισμένες περιφέρειες ήταν… μηδενικοί, γεγονός που δείχνει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης να σβήσουν τα τσιγάρα στους κοινόχρηστους χώρους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: να ανατρέψει τη νοοτροπία πολλών ετών, σύμφωνα με την οποία η αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν σε ισχύ μόνο «στα χαρτιά».

Τέσσερις ελεγκτικοί φορείς και παρ’ όλα αυτά ολόκληρο το 2018 δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

Όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείο Υγείας από τις 13 περιφέρειες για την περυσινή χρονιά, η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων και παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4.215 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 522 παραβάσεις.

Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα το 2018 πραγματοποιήθηκαν 10.618 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 796 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα αξίας 152.590 ευρώ.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα το 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
(ΣΕ ΕΥΡΩ)
Αττικής 4.215 522 6.600
Στερεάς Ελλάδας 0 0 0
Πελοποννήσου 0 0 0
Θεσσαλίας 1.667 86 0
Βορείου Αιγαίου 18 0 0
Κεντρικής Μακεδονίας 1.377 51 43.200
Δυτικής Μακεδονίας 427 29 25.250
Ηπείρου 1.076 38 21.100
Ιονίου 164 0 0
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 924 63 35.040
Νοτίου Αιγαίου 0 0 0
Δυτικής Ελλάδας 0 0 0
Κρήτης 161 4 21.400
Σύνολο 10.618 796 152.590

«Επιστρατεύεται» και η ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά του τσιγάρου

Μπροστά στην αναποτελεσματικότητα εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας μέχρι σήμερα, το υπουργείο Υγείας καθιερώνει και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στους ελεγκτικούς φορείς. Η Αριστοτέλους κρίνει τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. καθοριστική για τη διασφάλιση της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όπως έχει δεσμευτεί πολλάκις η κυβέρνηση.

Εκτός από τις απαγορεύσεις που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή σε όλους τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, για πρώτη φορά απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού και σε υπαίθριους χώρους όπου συναθροίζονται ανήλικοι, όπως είναι υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας ανηλίκων.

Η εικόνα στο Αγρίνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαψεύδονται οι πληροφορίες που ήθελαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, να πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα του Αγρινίου, από αστυνομικούς με πολιτικά για τον αντικαπνιστικό νόμο, αν και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών του Αγρινίου, έχει συμμορφωθεί αν και ακόμη όσο οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν, οι καπνίζοντες μπορούν και απολαμβάνουν το τσιγάρο τους καθήμενοι σε τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, όσα βέβαια διαθέτουν. Όταν όμως θα έρθει ο βαρύς χειμώνας τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα για τους «θεριακλήδες» αλλά και για τους επαγγελματίες οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Ο ιδρυτής του Krav Maga United Kingdom στο Gruppo Victurum!