Ετήσια παράταση του έργου της Διώρυγας Αμβρακίας-Αμφιλοχίας

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση πήρε το μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακίας. Αν και η ολοκλήρωση του έργου έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, η κρίση επηρέασε το έργο και έτσι με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, ως νέα προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων τέθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2016.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας και των κοινοτήτων του Βάλτου και ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα στην περιοχή ως προς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας, τη λειτουργικότητά του σαν έργο αλλά και τη χρησιμότητά του ως προεκλογικό όπλο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, όπως σημειώνει το ypodomes.com.

Οι πρώτες μελέτες για το έργο «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80, η οριστική μελέτη του εγκρίθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και η δημοπράτηση και ανάθεσή του έγινε το 2006 στην εταιρεία «Αναστηλωτική».

Ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο.

Περιλαμβάνει:

-Κατασκευή υπόλοιπου τμήματος διώρυγας Αμβρακίας, μήκους 6χλμ.

-Κατασκευή διώρυγας Αμφιλοχίας, μήκους 9,227χλμ.

-Κατασκευή αντλιοστασίου Αμφιλοχίας και του καταθλιπτικού αγωγού

-Κατασκευή δεξαμενής ρύθμισης διώρυγας Βάλτου

-Κατασκευή διώρυγας Βάλτου, μήκους 2,685χλμ.

-Μελέτη και κατασκευή σήραγγας Αμφιλοχίας-Βάλτου, μήκους 2,091χλμ.

-Λειτουργία του συνόλου των έργων για ένα ημερολογιακό έτος

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 40εκ.ευρώ και με την έκπτωση του αναδόχου έπεσε στα 23,58εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.

Είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα που οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως φαίνεται η επιλογή και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής.

patrastimes.gr