Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 σε συνεργασία με τους συλλόγους σπουδαστών ΣΔΟ, ΣΤΕΓ-ΤΕ.ΤΡΟ.Δ και τους συλλόγους Εκπαιδευτικού, Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού στην προσπάθεια του να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα στη χώρα μας και για να ενισχύσει την Τράπεζα αίματός τoυ που ιδρύθηκε το 2010.

Σας καλούμε να προσέλθετε μαζικά να στηρίξετε έμπρακτα την 17η Εθελοντική Αιμοδοσία του Τ.Ε.Ι που αποτελεί αυταπόδεικτο στοιχείο αλληλεγγύης, συναδελφικότητας, χειραφέτησης και συλλογικού ενδιαφέροντος, αγάπης στη ζωή και τη δημιουργία.

Πιστεύουμε πως η παρουσία και συμπαράσταση σας θα σταθεί πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Η αιμοληψία θα γίνει από την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στο Κτίριο Παλαιάς Διοίκησης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τ.Ε.Ι στο Μεσολόγγι από 10:00 μέχρι 14.00.

Σας υπενθυμίζουμε ότι χρήση του αίματος από την τράπεζα του Τ.Ε.Ι μπορούν να κάνουν οι αιμοδότες και οι συγγενείς τους (α΄βαθμού).

Οι κάρτες εθελοντών-αιμοδοτών θα συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.

Στην αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν και εθελοντές εκτός της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ.

Κατά την αιμοδοσία πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας το ΑΜΚΑ ή την Κάρτα του αιμοδότη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι στο Μεσολόγγι τηλέφωνο 2631058421 ή στο e-mail: msvolou@teiwest .gr

ΔΩΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ

ΧΑΡΙΣΕ ΑΙΜΑ ΔΩΣΕ ΖΩΗ!!

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής Αιμοδότης

  • Επειδή δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.
  • Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη από αίμα.
  • Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία, γιατί δεν μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.
  • Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη & ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη αίμα μπορεί να σωθούν τρείς ανθρώπινες ζωές.

Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίνονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένειά του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, άδεια αιμοδοσίας), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

Διαδικασία αιμοδοσίας

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία, που το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα,μιας χρήσεως και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη.Επομένως κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθενείας είναι αβάσιμος και παράλογος.

Η αιμοδοσία, διαρκεί μόνο 10΄ γίνεται ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια.

Αίμα χρειάζονται…

Τα 4000 άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

  • Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες(λευχαιμία,αιμοροφιλία κ.ά)
  • Οσοι νοσηλεύονται με αιμορραγίες, εγκαύματα και οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.
  • Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος Αιμοδότης

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα.

Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.

Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος, να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ πριν δώσει αίμα.

Ο αιμοδότης πρiν την αιμοληψία να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, τόστ, γάλα).

Κάθε πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος αιμοδότης, πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο γιατρό της Αιμοδοσίας, ο οποίος κρίνει τελικά για την καταλληλότητα της αιμοληψίας.

Μετά την Αιμοδοσία πρέπει να πίνετε υγρά, να αποφεύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για 1-2 ώρες.

aixmi-news.gr

Μάστιγα οι βιαιοπραγίες κατά νοσοκομειακών γιατρών – Η «εισβολή» από το παράθυρο στο Κ.Υ. Ναυπάκτου