ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕρώτηση Κωνσταντόπουλου για τα αντισταθμιστικά οφέλη από Εύηνο και Μόρνο

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τα αντισταθμιστικά οφέλη από Εύηνο και Μόρνο

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τα αντισταθμιστικά οφέλη από Εύηνο και Μόρνο

Το ζήτημα της παροχής αντισταθμιστικών οφελών στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φωκίδα από την εκμετάλλευση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου, συζητήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο ύστερα από την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας να θεσπιστούν ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου, που υδροδοτούν την Αττική, χωρίς έως σήμερα να έχει αποδοθεί κανένα όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και αποφασίσθηκε η περαιτέρω διερεύνησή του μέσα από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υποδομών αυτών, που επιβεβαιώνονται και από τεχνοοικονομική μελέτη και ζήτησε ενημέρωση για τη διερεύνηση των νομοθετικών δυνατοτήτων επίλυσης του θέματος στην οποία το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί ήδη από το 2016, ύστερα από σχετική ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος, σχολίασε τη συναρμοδιότητα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για το θέμα και τόνισε την ανάγκη στήριξης των αναπτυξιακών υποδομών της περιοχής.

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι την Επίκαιρη Ερώτηση την είχε απευθύνει και στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζήτησε να υπάρξουν κοινές ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του νερού από τον υπουργό ως φυσικού κοινωνικού αγαθού, σημείωσε χαρακτηριστικά “Είπατε ότι είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό. Φυσικά. Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι η Ναυπακτία και η Δωρίδα υδροδοτούν ολόκληρη την Αττική και δεν έχουν ένα αντισταθμιστικό όφελος ως προς τις υποδομές τους. Η επιβάρυνση που έχει δεχτεί η περιοχή από τον μεγάλο όγκο των υδάτων είναι τεράστια.” Ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε, “δεν κατανοώ το ότι ο ιδιωτικός τομέας -και μιλάω για το ποσοστό της ΕΥΔΑΠ που ανήκει στους ιδιώτες- εκμεταλλεύεται δημόσιους πόρους, με όφελος την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς όμως να έχει δώσει ένα ανταποδοτικό όφελος προς το δημόσιο συμφέρον, τον Νομό και τους πολίτες του”.

Πως ο Ριμπολόβλεφ κέρδισε τον Σκορπιό από τον Αλ Θάνι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr