ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕργαστήρια – διαγνωστικά κέντρα: Η απεργία έληξε, τα αιτήματα παραμένουν

Εργαστήρια – διαγνωστικά κέντρα: Η απεργία έληξε, τα αιτήματα παραμένουν

Εργαστήρια – διαγνωστικά κέντρα: Η απεργία έληξε, τα αιτήματα παραμένουν

Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σε τοπικό επίπεδο περιγράφει στη «Σ» η Μικροβιολόγος και εκπρόσωπος του κλάδου Κυριακή Κώτσα

Έληξε από σήμερα η «ομηρία» εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες, τα διαγνωστικά κέντρα τερματίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, όπως συνήθως, πληρώνοντας μόνο το ύψος της συμμετοχής τους, δηλαδή το 15% του κόστους της εξέτασης.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων, παρότι δεν ικανοποιήθηκε το βασικό τους αίτημα από τον υπουργό Υγείας. Θεωρούν πως λόγω των εκλογών δεν μπορεί να δοθεί λύση στο χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε για το 2018.

Η έκτακτη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό χθες, στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (Γιώργος Πατούλης) αλλά και του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, απέβη άκαρπη.

Το συντονιστικό όργανο επανέλαβε το αίτημα να μετακινηθούν 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαγραφεί το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.

Ο υπουργός Υγείας όμως επικαλέστηκε και πάλι αδυναμία να μεταφερθούν τα κονδύλια. Ισχυρίστηκε ότι και σε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, κατέστη σαφές ότι δε νομιμοποιείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σε τοπικό επίπεδο περιγράφει στη «Σ» η Μικροβιολόγος και εκπρόσωπος του κλάδου Κυριακή Κώτσα.

Όπως δηλώνει: «ο προϋπολογισμός του κράτους είναι κλειστός και αυτό ξεκίνησε από το 2013 και για να επιτευχθεί εφευρέθηκε το clowback. Ζητάμε την διαφορά και μας λένε ότι θα μας δώσουν το 1/3 λ.χ. αν τα χρήματά που μας οφείλουν είναι 100 ευρώ τελικά λαμβάνουμε 30. Η μείωση δηλαδή αγγίζει το 70%. Επιπροσθέτως, υπάρχουν οι φόροι και κυρίως το κόστος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, σύριγγες, βαμβάκι κλπ που το ΦΠΑ είναι για προϊόντα πολυτελείας. Αυτό συμβαίνει από το 2013 και ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι σαν να μας λένε από το υπουργείο με 15 ευρώ να μας ζητάνε να ψωνίσουμε όλο το super market. Έχουμε στηρίξει τους συμπολίτες μας με το αίμα μας. Τώρα πρέπει να καταλάβουν τI γίνεται και να μας στηρίξουν. Πιέζουμε περισσότερο για να πάρουμε τα χρήματά μας γιατί υπάρχουν σε κονδύλι που έχει το υπουργείο για ενέργειες που δεν έκανε και το παρουσιάζει σαν πλεόνασμα. Είναι πλασματικό αυτό το πλεόνασμα, η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική στην πλάτη μας και μας ζητάει να πληρώσουμε κι από πάνω».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Τα θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr