Αυξήθηκε η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση Αυξήθηκε η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα Στην πρώτη θέση η Περιφέρεια τη στιγμή που παρουσιάζεται οριακή…

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση

Αυξήθηκε η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

Στην πρώτη θέση η Περιφέρεια τη στιγμή που παρουσιάζεται οριακή μείωση πανελλαδικά

 

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Εταιρεία, αφού η περιοχή μας παραμένει «μαύρος πρωταθλητής» της ανεργίας στην Ελλάδα πραγματοποιώντας «άλμα» τριών θέσεων από πέρυσι, με το καταγεγραμμένο ποσοστό να φτάνει το 29,9%. Την ίδια στιγμή, η ανεργία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσιάζει οριακή πτώση, με το ποσοστό να μειώνεται στο 26,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, από 27,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά αύξηση της ανεργίας, αφού πέρυσι την ίδια περίοδο η ανεργία βρισκόταν στο 28,6%.

Ωστόσο τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ επιδέχονται αμφισβήτησης, όχι για την μέθοδο της καταγραφής αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι κάθε χρόνο παρατηρείται μια μείωση της ανεργίας κατά την καλοκαιρινή σεζόν, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Αιτία δεν είναι άλλη από την προσωρινή αύξηση της εποχικής εργασίας, τόσο στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης όσο και σε δήμους και Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη των εποχικών αναγκών. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η «αισιόδοξη» μείωση της ανεργίας να εμφανιστεί και στην έκθεση του τρίτου τριμήνου του 2014, που αφορά στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αυτό που μένει να δούμε όμως επί της ουσίας είναι αν αυτές οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν ενεργές και μετά τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν και αναλυτικά τα ποσοστά της ανεργίας ανά περιφέρεια, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, στο 29,9%. Στην δεύτερη θέση με μισή μονάδα χαμηλότερο ποσοστό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην τελευταία θέση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 17.9%. Η Δυτική Ελλάδα όμως καταγράφει και άλλο ένα αρνητικό «ρεκόρ», καθώς είναι μια από τις Περιφέρειες όπου η ανεργία εμφανίζει αυξητικές τάσεις διαχρονικά. Έτσι, από την τρίτη θέση που βρισκόταν πέρυσι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πίσω από τις περιφέρειες της Μακεδονίας που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, φέτος κατάφερε να «σκαρφαλώσει» δύο θέσεις και να βρεθεί στην πρώτη θέση πανελλαδικά.

 

Κώστας Καρακώστας